Доступність посилання

ТОП новини

Близький Схід. Македонія


Близький Схід. Македонія

Прага, 22 серпня 2001 – У центрі уваги західної преси залишаються події на Близькому сході, зокрема триваючі сутички між ізраїльськими силами безпеки і палестинцями, а також останні мирні пропозиції Шимона Переса, які підтримали західні країни і зокрема Німеччина. Західні оглядачі повертаються твакож до подій у Македонії.

Коментуючи події на Близькому Сході і зокрема мирні пропозиції міністра закордонних справ Ізраїлю Переса, оглядач німецької газети «Зюддойче цайтунґ» Торстен Шміц розмірковує при цьому про роль Німеччини як посередника в майбутніх ізраїльсько-палестинських переговорах. Автор пише зокрема про останні зусилля міністра закордонних справ Німеччини Йошки Фішера під час його поїздки до Ізраїлю. Після останніх трагічних подій на Близькому Сході і невдалих спроб зупинити поширення конфлікту постать Фішера постає, за словами коментатора, як провісник порятунку.

Тим часом газета «Ді Вельт» містить коментар оглядача іспанської газети «Ель Паїс» Едварда Саїда. Коментар під промовистою назвою «Арафат повинен відійти» – це гостра критика палестинського керівництва, яке фактично спричиняється до щораз нових проблем, не висуваючи жодних чітких планів або мети. Тим часом сам Арафат міцно тримається за свою посаду і позиції, не маючи наміру випустити владу зі своїх рук. Обидві сторони конфлікту, як підкреслює автор, зобов’язує одна мета: законність і рівні права для всіх. Мирний рух серед палестинців, на думку автора, міг би допровадити до пом’якшення позицій із обох боків, до припинення окупації палестинських земель і до миру в реґіоні.

Оглядач лондонської газети «Таймс» Саймон Дженкінс коментує тим часом розміщення миротворчих військ у Македонії після підписання недавньої угоди між тамтешнім урядом і албанськими етнічними лідерами. Розташування британських миротворців автор називає найшаленішою місією військових, яку придумали для них політичні діячі, маючи на увазі збирання зброї від албанських екстремістів, які мали би здати її добровільно. Якщо сторони конфлікту справді бажали би миру, роззброювати їх не було б потреби. Автор називає міжетнічний конфлікт в Македонії громадянською війною, яка, на його думку, стала результатом албанського експансіонізму, спонзорованого з краю Косово, який перебуває під контролем союзу НАТО. Тому місія миротворців у Македонії, як зазначає автор, – це ще одна балканська брехня. Іноземні війська не можуть претендувати бути безсторонніми в громадянській війні. Як би вони не чинили, підкреслює автор, вони займають таким чином чиюсь сторону. На закінчення коментатор британської газети «Таймс» закликає дати можливість Македонії самій вирішувати свої внутрішні справи. Але якщо союз НАТО повинен втрутитися в цей конфлікт, пише автор, то миротворчі війська повинні окупувати території, де оперують албанські екстремісти, роззброїти їх і таким чином установити мир.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG