Доступність посилання

ТОП новини

Яка буде на Прикарпатті сімейна медицина?


Яка буде на Прикарпатті сімейна медицина?

Івано-Франківськ, 23 серпня 2001 – Івано-Франківське обласне управління юстиції зареєструвало розпорядження голови обласної держадміністрації про реалізацію на Прикарпатті реґіональної програми “Сімейна медицина”. Програма розрахована на 5 років і передбачає два етапи реформування діючої зараз системи обслуговування хворих дільничними лікарями.

Напередодні Дня незалежності Івано-Франківська обласна держадміністрація вирішила зробити подарунок мешканцям Прикарпаття. Голова обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк урешті підписав розпорядження про реалізацію в області реґіональної програми “Сімейна медицина”. Це розпорядження вже зареєстроване в обласному управлінні юстиції. Отож у межах програми, яка розрахована на 5 років, на першому етапі повинні створити мережу акціонерних та приватних лікувальних закладів, підготувати фахівців, подбати про відповідну матеріальну базу. А вже через два роки (принаймні в цьому переконують місцеві чиновники) сімейний лікар увійде в кожен дім на Івано-Франківщині.

Сімейний лікар, або ж лікар загальної практики, повинен попередньо пройти перепідготовку в інтернатурі Івано-Франківської медичної академії або ж у закладах післядипломної медичної освіти. Такий перепідготовлений медик патронуватиме сім’ї, діагностуватиме хвороби, лікуватиме хворих до повного одужання або ж скеровуватиме їх до потрібних фахівців. Сімейний лікар власноруч або ж із групою інших сімейних лікарів також організовуватиме денні стаціонари при медичних амбулаторіях. На територіально-сімейній дільниці такий медик мав би обслуговувати приблизно півтори тисячі осіб. А це приблизно 500 сімей. Більшою в нього відповідно буде і зарплата порівняно з заробітком дільничого лікаря.

Щоправда, невідомо, як обслуговуватимуть пацієнтів, що мешкають у різних мікрорайонах міста, а то й поза містом. Адже програма “Сімейна медицина” поки що реалізуватиметься лише в містах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG