Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чечні Аслан Масхадов знову вийшов із російського оточення. Чи, може, випустили?


Президент Чечні Аслан Масхадов знову вийшов із російського оточення. Чи, може, випустили?

Москва, 23 серпня 2001 – Президентові самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія Асланові Масхадову вдалося вийти з оточення, в яке він нібито потрапив за повідомленнями російських силових структур.

Напередодні російські засоби масової інформації з посиланням на силові структури, які діють у Чечні, розповсюдили повідомлення про поранення одного з провідних чеченських польових командирів Шаміля Басаєва та про оточення, в яке потрапив президент Чечні Аслан Масхадов.

Однак уже через добу керівник промосковської чеченської адміністрації Ахмад Кадиров повідомив, що Асланові Масхадову вдалося вийти з цього оточення.

Окрім того, Ахмад Кадиров повідомляє про серйозні втрати, яких зазнали бойовики, що перебувають у розпорядженні Аслана Масхадова.

Разом із тим важко зрозуміти, чи інформація про поранення Шаміля Басаєва та про оточення, в яке нібито потрапив Аслан Масхадов, відповідає дійсності. Спостерігачі в російській столиці досить скептично ставляться до таких повідомлень.

У російських засобах масової інформації з’явилися коментарі, згідно з якими російським силовим структурам сьогодні невигідно боротися проти Аслана Масхадова і Шаміля Басаєва. Адже це люди, які мають досить складних корпоративних зобов’язань і контролюють велику частину прихильників чеченської незалежності. Якщо уявити собі, що когось із них буде вбито, то не варто пояснювати – бойовики, які сьогодні перебувають у розпорядженні Аслана Масхадова і Шаміля Басаєва, будуть воювати самостійно, і навряд чи силовим структурам Росії, які сьогодні існують у Чечні, вдасться проконтролювати їхню діяльність.

Також на користь Аслана Масхадова промовляє той факт, що він і далі залишається єдиним легітимним представником влади в Чеченській Республіці Ічкерія, людиною, яка була обрана на президента на загальнонародних виборах – на відміну від, скажімо, того ж Ахмада Кадирова, який був призначений керівником адміністрації Чечні указом президента Російської Федерації Володимира Путіна в самий розпал чеченської війни.

Таким чином, якщо російське керівництво врешті усвідомить, що воно не здатне виграти чеченську війну чи закінчити її, йому залишиться можливість проведення переговорів із Асланом Масхадовим навколо майбутнього статусу Чечні. Якщо ж Аслана Масхадова буде вбито силовими структурами Росії, тоді легітимного представника чеченської влади в Ічкерії, який міг би проводити такі переговори з Москвою, практично не залишиться – і вся війна в Чечні стане війною неконтрольованою, війною дрібних військових формувань проти російських силових структур. А така війна може тривати вічно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG