Доступність посилання

ТОП новини

Молодий литовський соціал-демократ не вірить у можливість рівності


Молодий литовський соціал-демократ не вірить у можливість рівності

Вільнюс, 24 серпня 2001 — Молодий студент-інформолог, починаючий діяч партії соціал-демократів Литви, яка в коаліції з соціал-лібералами є тепер при владі в Литві, не вірить у можливість абсолютної соціальної рівності. Свого славетного прадіда Кароліса Пожелу, одного з організаторів комуністичної партії Литви, розстріляного в 1926 році, молодий соціал-демократ уважає комуністом-утопістом.

Дев'ятнадцятирічний вільнюсець Юрас Кароліс Пожела в литовську демократичну партію праці (колишню комуністичну) вступив, коли йому було вісімнадцять, пише щодениий вільнюський часопис "Respublika". Після недавнього об'єднання цієї партії з соціал-демократами Литви він став соціал-демократом. Він є студентом інформології у Вільнюському університеті і помічником члена Сейму соціал-демократа Альґірдаса Кунчінаса. Партія соціал-демократів Литви тепер у коаліції з соціал-лібералами є при владі в Литві, голова соціал-демократів Альґірдас Бразаускас керує урядом.

Дід студента-соціалдемократа – славетний академік-фізик і колишній член Сейму Юрас Пожела, а прадід – Кароліс Пожела, відомий як один із чотирьох комунарів, розстріляних у 1926 році після державного перевороту, внаслідок якого замість соціал-демократів до влади прийшли націоналісти (таутінінкай). Кароліс Пожела був одним із організаторів і керівників комуністичної партії Литви.

Дев'ятнадцятирічний Юрас Кароліс розстріл чотирьох комунарів у 1926 році вважає результатом сталінської гри. Мовляв, із ними розправилися тому, що вони пропагували незалежну від Москви комуністичну партію. Вони були демократами, не робили аніяких антидемократичних кроків, не брали владу силою. Діяли в підпіллі. Історики мають це переглянути, вважає Юрас. На його думку, на це доведеться почекати – не вистачить десяти, навіть двадцяти років. Навіть через такий час не уникнути суб'єктивної оцінки, яка панує тепер.

"Мій дід був ідеологічним комуністом, який керувався утопічними ідеями. Я хотів би вірити в ці ідеї. Але я не комуніст. Не підтримую такі радикальні ідеї, як абсолютна рівність. Було би гарно, якщо всі були би рівними, проте це неможливо". Студент-інформолог Юрас Кароліс Пожела є керівником групи "Ювентус" у вільнюському молодіжному відділі соціал-демократичної партії Литви. В групі – університетська, інтелектуальна молодь. Юрас не виключає можливості, що його можна буде коли-небудь побачити в парламенті, але трохи пізніше як через десять років – мовляв, спершк треба буде захистити докторську дисертацію. На питання часопису "Respublika" про сучасність молодий Пожела відповідає: "Якщо сучасністю є напхатися наркотиками, то я не є сучасним. Якщо сучасність – користування найновішими технологіями, я є сучасним".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG