Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі напередодні президентських виборів заборонили друкувати незалежну пресу


У Білорусі напередодні президентських виборів заборонили друкувати незалежну пресу

Мінськ, 24 серпня 2001 – Співробітники Державного комітету фінансових розслідувань Білорусі останніми днями займаються лише конфіскацією обладнання приватних газет та типографій у Мінську, через що за два тижні до президентських виборів під загрозою опинилося друкування незалежної преси та передвиборних плакатів опозиційних кандидатів.

Сьогодні в Мінську не вийшов номер єдиної щоденної незалежної газети "Народная воля", в редакції якої цього тижня білоруська фінансова поліція сконфіскувала 12 комп’ютерів та іншу оргтехніку. А вчора з 40 тисяч примірників цей щоденник спромігся надрукувати лише 12 тисяч, бо цей самий Держкомітет фінансових розслідувань опечатав приміщення найбільшої приватної типографії "Magic" ("Меджик"), оскільки проти неї порушено справу в суді про скасування одного з контрактів про купівлю паперу. Водночас фінансова поліція арештувала банківський рахунок "Меджика".

Читачі не отримали не тільки "Народную волю". За словами директора типографії Юрія Будька, цілком неможливий вихід іншої незалежної газети "Рабочы".

Цікаво, що в останньому числі "Народної волі" було оприлюднено програму єдиного кандидата на посаду президента від опозиції Уладзіміра Ганчарика, а також інтерв’ю з полковником внутрішньої служби Олегом Алкаєвим, який підтвердив справжність свого рапорту міністрові внутрішніх справ про існування в Білорусі державного "ескадрону смерті".

Ще в липні Уладзімір Ганчарик оприлюднив сенсаційні документи про причестність білоруської влади до політичних убивств опонентів, і одним із головних документів була копія рапорту Олега Алкаєва. Президент Лукашенка назвав тоді "документи Ганчарика" сміттям і фальшивкою. Проте видруковане газетою "Народная воля" інтерв’ю Алкаєва є першою публічною заявою чиновника Міністерства внутрішніх справ про існування "ескадрону смерті". Багато хто в Мінську вважає, що саме його інтерв’ю й стало причиною репресій проти незалежної преси.

Першою інтерв’ю з Олегом Алкаєвим надрукувала "Белорусская деловая газета", в редакцію якої незабаром прийшла фінансова міліція. Черговою жертвою стала газета "Наша свабода", де опечатали один комп’ютер. Сьогоднішне число "Нашої свабоди" з цим самим інтерв’ю полковника Алкаєва вийшло, бо газета друкується в іншій типографії – "Червона зірка".

А директор типографії "Меджик" Юрій Будько наголошує, що в нього друкувалося 29 видань, із них 6 – громадсько-політичні. Окрім цього, припинено друкування агітаційних матеріалів опозиційного кандидата Уладзіміра Ганчарика, що було узгоджено з Центрвиборчкомом.

Редактор найбільшої незалежної газети "Народная воля" Іосіф Сяредзіч заявив, що закриття типографії "Меджик" красомовно свідчить: президент Лукашенка піде на зрив виборів 9 вересня. "Вони знають, що за нормальних умов вибори пройдуть на користь єдиного кандидата від опозиції. Провокації тривають одна за одною. За таких умов вибори відбутися не можуть", – наголосив Іосіф Сяредзіч.

Він також повідомив про намір видавати свою газету "Народная воля" за кордоном – скоріше за все, в Литві, де вона вже друкувалася раніше впродовж кількох років. Редактор Сяредзіч готовий навіть транспортувати газету через кордон повітряними кулями, аби позбутися митного контролю.

За словами редактора газети "Наша свабода" Павла Жука, ситуація навколо типографії "Меджик" є спланованою політичною акцією, яку спрямовано на те, щоб народ не дізнався правду, щоб заткнути рота вільній пресі.

Павал Жук заявив, що має точні звістки: президент Лукашенка наказав закрити найбільші мінські опозиційні газети, а також 16 реґіональних видань.

У Відні представник ОБСЄ з питань свободи слова Фраймут Дуве виступив зі спецальною заявою, де звернув увагу "на останні події зі ставленям до незалежної преси в Білорусі, яке завжди було складним". ОБСЄ вважає рівний доступ до ЗМІ абсолютно необхідним для вільних та справедливих виборів, наголосив Фраймут Дуве. За його словами, недержавним мас-медіа в Білорусі важко працювати, зокрема публікувати необхідну інформацію про суперників Аляксандра Лукашенки. Представник ОБСЄ звернувся до уряду Білорусі з вимогою спинити "ці постійні неприкриті порушення свободи слова в Білорусі".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG