Доступність посилання

ТОП новини

У Києві перебуває заступник Держсекретаря США з європейських та євразійських справ


У Києві перебуває заступник Держсекретаря США з європейських та євразійських справ

Київ, 24 серпня 2001 – «Щоб бути частиною Європи, Україна повинна виглядати як Європа. Йдеться про засадничі демократичні цінності та ринкову економіку. США можуть надавати Україні допомогу в цій царині, але головний вибір мають зробити власне самі українці» – про це заявила 24 серпня в Києві заступник Державного секретаря США з європейських та євразійських справ Елізабет Джонз. Вона перебуває в Україні як офіційний представник президента США Джорджа Буша на святкуванні 10-ї річниці незалежності країни.

«Президент США Джордж Буш та державний секретар Колін Пауел уповноважили мене відвідати Київ не лише тому, щоб представляти США на день десятої річниці незалежності, – але й щоб наголосити на підтримці Сполученими Штатами демократичної, незалежної і ринково орієнтованої України. Це бачення лежить в основі нашої політики щодо України», – сказала Елізабет Джонз. Чільний представник Держдепартаменту наголосила на тезах, які вже стали вже досить традиційними у зверненнях закордонних гостей до української влади. Зокрема, це приведення національного законодавства, судової та податкової системи, принципів захисту інтелектуальної власності в відповідність до європейських стандартів.

Особливий наголос було зроблено на наступних виборах в Україні: «Із наближенням парламентських виборів Україна має шанс підтвердити свою відданість демократії», – сказала Джонз. – Але демократія – це не лише дотримання механізму виборів. Для того, щоб вибори були чесними, треба, щоб широкі маси мали доступ до широкого спектру думок. Треба, щоб була відповідною поведінка губернаторів та мерів і щоб суди займали незалежну позицію у розв’язанні спірних питань», – наголосила Елізабет Джонз.

Ішлося й про значення незалежної преси у зміцненні демократії в Україні: «Загибель журналістів Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова мала широкий міжнародний резонанс. Я вірю, що президент Кучма розуміє, що це питання впливає на міжнародний імідж України, на те,чи верховенство права зможе остаточно перемогти в Україні», – зазначила заступник Державного секретаря США з європейських та євразійських справ Елізабет Джонз.

Вона також висловила співчуття з приводу загибелі шахтарів на шахті імені Засядька і оголосила, що США нададуть допомогу Україні задля підвищення безпеки у вуглевидобувній галузі. Зокрема, США надішлють в Україну 24 спеціальні пристрої, які зменшують загрозу вибуху вугільної суміші та метану в шахтах.

Американська делегація, до якої входили конґресмени на чолі з Ричардом Луґаром, та заступник Державного секретаря США з європейських та євразійських справ Елізабет Джонз упродовж дня мали зустрічі з президентом України, головою Верховної Ради та прем’єр-міністром. Серед іншого Елізабет Джонз подякувала Кучмі за те, що Україна утримується від поставок зброї до Македонії.

Проте американські представники, на відміну від російського президента Володимира Путіна, не стояли разом із Кучмою на трибуні, повз яку проходив парад до 10-ї річниці незалежності. Чи не є це ознакою саме проросійських симпатій Києва?

На це Елізабет Джонз зауважила, що президент Буш і президент Путін мають між собою добрі стосунки і обидві країни працюють над тим, як поліпшити стосунки між ними: «США і Росія не ведуть між собою змагання. І нам було приємно бачити тут президента Путіна. А американську сторону на цьому надзвичайно важливому святі представляв сенатор Луґар», – зазначила заступник Державного секретаря США з європейських та євразійських справ Елізабет Джонз.

Візит американських гостей до Києва збігся з рішенням США з 24 серпня скасувати пільги, якими користувалася низка українських компаній, що експортують свою продукцію до США – з огляду на те, що в Україні ніяк не можуть запровадити ефективних заходів у боротьбі з піратським випуском оптичних носіїв інформації. Чому саме в день десятої річниці української незалежності це сталося? – запитали в Елізабет Джонз.

Проте відповідав на це питання посол США в Україні Карлос Паскуаль, який наголосив: ці обмеження поширюються на експорт із України до США в обсязі лише 20 мільйонів доларів, тоді як загальний обсяг українського експорту становить 800 мільйонів доларів.

Але Карлос Паскуаль наголосив, що є й глибше питання – чи запровадять США торгівельні санкції проти України. США сподіваються, що в вересні Україна таки ухвалить необхідне законодавство, яке зафіксує ефективну протидію поширенню піратства аудіо, відео й комп’ютерних дисків в Україні, аби стосунки з Україною в цьому напрямку можна було б розвивати в конструктивнішому руслі, – наголосив посол США в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG