Доступність посилання

ТОП новини

НАТО вітає Україну – але має й застереження


НАТО вітає Україну – але має й застереження

Брюссель, 24 серпня 2001 – 24 серпня Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон від імені політичного та військового керівництва альянсу привітав увесь український народ із 10-ю річницею незалежності України. Генеральний секретар НАТО також закликав Україну далі здійснювати економічні й політичні реформи.

У заяві Генерального секретаря НАТО Джорджа Робертсона мовиться, що, починаючи з 1991 року, Північноатлантичний союз і Україна досягли значних успіхів у співпраці. Розвиток особливих узаємин між сторонами дедалі поглиблюється.

НАТО, йдеться далі в заяві, незмінно підтримує незалежність України, утвердження в ній демократії, орієнтацію України на ринкову економіку та здійснення реформи Збройних сил України.

Союз НАТО вкотре подякував Україні за участь її миротворчих підрозділів у врегулюванні кризи на Балканах.

Ця заява – це, так би мовити, один бік медалі: офіційний бік. А один високопосадовий дипломат НАТО з проханням не посилатися на прізвище сказав для Радіо Свобода: Північноатлантичний союз останнім часом зауважує зростання економічного та політичного впливу Москви на Україну. Але альянс не те що непокоїть сповзання України під російське ярмо – для нього найважливішим є стабільна і мирна Європа. «Тому ми бажаємо, – вів далі дипломат, – бачити Україну незалежною, яка б дотримувалась засад демократії».

А тим часом 24 серпня в Брюсселі відбулася ще одна подія: перед українським посольством пройшла маніфестація протесту. На численних гаслах демонстрантів рясніли написи: «Кучму – під суд!», «Геть антиукраїнський режим Кучми!», «Свободу політичним в’язням України!»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG