Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Права людини. Події у світі

Прага, 27 серпня 2001

У ПІВДЕННОАФРИКАНСЬКОМУ МІСТІ ДУРБАНІ ВІДБУЛАСЯ ДВОДЕННА МІЖНАРОДНА ЗУСТРІЧ «МОЛОДЬ ПРОТИ РАСИЗМУ»

Цей молодіжний форум, у якому взяли участь понад 500 делегатів із усіх континентів, відбувся напередодні третьої Світової конференції ООН проти расизму, расової дискримінації і ксенофобії, що розпочнеться у місті Дурбані 31 серпня.

На міжнародній зустрічі молоді, серед іншого, йшлося про новітні форми апартеїду, проблеми іноземної окупації і виплати репарацій, а також і про вибачення за період торгівлі рабами і колоніалізму.

Виступаючи на молодіжному форумі, міністр при канцелярії президента Південно-Африканської Республіки Ессоп Пагад порушив тему нинішньої ситуації на Близькому Сході. Зокрема, він зауважив, що народ Палестини має право на самовизначення, а Ізраїль – на існування в рамках безпечних кордонів.

Тим часом, за повідомленням агентства «Асошієйтед прес», Державний секретар Сполучених Штатів Америки не прибуде на Світову конференцію ООН із боротьби з расизмом, яка розпочнеться в п’ятницю в Дурбані. Таке рішення, за повідомленням представника американської адміністрації, який попросив не називати його імені, пов’язане зі спробами арабських країн використати трибуну міжнародної конференції для засудження Ізраїлю.

МІЖНАРОДНЕ ПРАВОЗАХИСНЕ ОБ’ЄДНАННЯ «АРТИКЛЬ 19» ВИСТУПАЄ ПРОТИ ПЕРЕСЛІДУВАННЯ В БІЛОРУСІ НЕЗАЛЕЖНИХ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ

Міжнародне правозахисне об’єднання «Артикль 19», тобто «стаття 19», назва якого походить від 19-ї статті Міжнародного Пакту про громадянські і політичні права, звернулося з відкритим листом до Президента Білорусі Олександра Лукашенка, в якому висловлено занепокоєння з приводу переслідування недержавних газет у період президентських виборів.

За останні шість тижнів правозахисне об’єднання «Артикль 19», яке ще називають «Світовою кампанією за свободу слова», зареєструвало 16 випадків переслідування незалежних мас-медій. Це стосується, зокрема, таких друкованих видань, як «Наша Свабода», «Свободниє новості», «Народна воля», «Реґіон – вєсті», «Бєларускі Ісход», а також газет «Пагоня» і «День». У кількох редакціях було проведено надумані податкові інспекції, конфісковано технічне обладнання, мали місце погрози з боку КДБ конфіскувати техніку та закрити видання, робилися спроби підкупити чи залякати окремих журналістів. А в редакції газети «День» двічі викрадалися комп’ютерні системні блоки.

Проводячи таке широкомасштабне цькування незалежних засобів масової інформації, мовиться в відкритому листі об’єднання «Артикль 19», Білорусь і далі порушує свої міжнародні зобов’язання, що ґарантують свободу слова і які визначені 19-ю статтею Міжнародного Пакту про громадянські і політичні права.

У відкритому посланні до Президента Білорусі Олександра Лукашенка мовиться: «Відмова міжнародної громадськості визнавати парламентські вибори 2000 року значною мірою обумовлена обмеженнями доступу до засобів масової інформації в Білорусі. Це, скоріше за все, повториться і тепер, якщо не будуть ужиті нагальні заходи, аби змінити ситуацію, яка склалася…», – заявляє міжнародне правозахисне об’єднання «Артикль 19».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG