Доступність посилання

ТОП новини

Конференція ООН проти расизму. Близький Схід. Македонія


Конференція ООН проти расизму. Близький Схід. Македонія

Прага, 28 серпня 2001 – Із наближенням Міжнародної конференції ООН, присвяченої боротьбі з расизмом і ксенофобією, яка почнеться цієї п’ятниці в південноафриканському місті Дурбані, західні оглядачі коментують деякі проблеми, що постали перед організаторами цього форуму. Західні газети і далі коментують події на Близькому Сході і ситуацію в Македонії.

Коментуючи Конференцію ООН проти расизму в Дурбані, газета «Вашінґтон пост» у редакційній статті підкреслює, що цей форум, учасники якого повинні обговорити найсерйознішу і найактуальнішу проблему світу, з огляду на цинічні й безвідповідальні дипломатичні заходи опинився під загрозою зриву. Ці заходи, як уважає газета, спрямовано не на пошуки спільних рішень проблеми, а на ідеологічні розбіжності і на розкол. Газета наводить заяву держсекретаря США Пауела про те, що він не братиме участі в конференції, якщо її організатори не відмовляться від обговорення вимог арабських країн прирівняти сіонізм до расизму. Сполучені Штати й інші західні країни вважають палестинську проблему політичною, а не расовою. Газета перелічує й деякі інші проблеми, які викличуть протести з боку інших країн, зокрема Індії проти обговорення становища касти недоторканих або Саудівської Аравії про рабський статус іноземних робітників.

Тим часом єрусалимська кореспондентка французької газети «Ліберасьйон» Александра Шварцброд коментує вчорашнє вбивство ізраїльськими силами безпеки лідера Народного фронту визволення Палестини Абу Алі Мустафи. На думку автора, це вбивство може лише поглибити напруження між ворогуючими сторонами. Це вбивство, одне з останніх із серії так званих цільових убивств палестинських лідерів, здійснено в рамках стратегії ізраїльського керівника Шарона на фізичне знищення небезпечних палестинських терористів. Автор, хоча критично відгукується про наслідки вбивства, водночас підкреслює, що ізраїльська сторона обґрунтовує свої акції принципами юдаїзму. Вона цитує заступника міністра закордонних справ Ізраїлю Мельхіора, який посилається на ізраїльське право: кожного, хто приходить, щоб убити тебе, випередь і вбий його.

Ірландська газета «Айриш таймс» теж підкреслює, що вбивство знаного палестинського лідера Абу Алі, якого Ізраїль звинувачує в організації низки терористичних актів, викличе серед палестинців значно ширшу реакцію, ніж убивство 50 інших палестинських активістів від жовтня минулого року.

Західна преса далі коментує розміщення миротворчих підрозділів НАТО в Македонії. Газета «Уолл стріт джорнел» у редакційній статті підкреслює, що нинішня акція в Македонії породжує чимало запитань. Мирний план НАТО провалився, тому оборонний союз змушений вдатися до інших засобів. Серед головних запитань – як довго миротворчі підрозділи повинні залишатися в Македонії і скільки одиниць зброї повинні здати албанські бойовики. За оцінками військових експертів НАТО, вони мали б здати 3 тисячі 300 одиниць зброї. Тим часом, як підкреслює газета, македонський керівник Ґеорґієвський уважає цю цифру смішною і принизливою. За його словами, бойовики мали б віддати принаймні 60 тисяч одиниць зброї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG