Доступність посилання

ТОП новини

Нові свідчення про державний "ескадрон смерті" в Білорусі


Нові свідчення про державний "ескадрон смерті" в Білорусі

Мінськ, 28 серпня 2001 – Комітет державної безпеки Білорусі другий день шукає співробітника КДБ Генадія Угляницю, який напередодні записав та оприлюднив відеокасету з новими свідченнями про існування білоруського державного "ескадрону смерті", що його опозиція звинувачує у вбивствах політичних суперників президента Аляксандра Лукашенки. Генадій Угляниця разом із якимось Андрієм Жарнасєком поширив відеозапис, де вони вдвох описують обставини вбивства попереднього голови Центрвиборчкому Віктора Гончара та його друга-бізнесмена. Угляниця й Жарнасєк також подали відеозапис місця, де нібито було знищено джип бізнесмена з трупами.

На це місце – поруч із базою внутрішніх військ – сьогодні виїхав міністр внутрішніх справ Білорусі Уладзімір Навумав, який назвав відеозапис "черговою провокацією". На базу приїхали також сапери, що шукали рештки джипа, й деякі кореспонденти. Міністр Навумав заявив там: "Журналісти могли переконатися, що ані рельєф, ані структуру місцевості змінено не було". Він вважає, що інформація про знищення джипа саме тут є спростованою. За словами міністра, авторів відеозапису його відомство зможе притягнути до відповідальності за наклеп, оскільки в злочині звинувачено кілька конкретних співробітників МВС.

Проте головного свідка – співробітника Мінського управління КДБ Генадія Угляницю – не можуть відшукати з неділі. Його тесть, відомий білоруський академік Радзім Гарецький заявив, що Угляниця є "людиною, яка брехати не буде, тому я йому повністю вірю". Академік назвав свого свояка дуже міцною, сумлінною й порядною людиною.

Речник КДБ Фйодор Котов заявив, що не може підтвердити факт запису саме Генадієм Угляницею скандальної відеокасети.

Нові свідчення про "ескадрон смерті", начебто створений Аляксандром Лукашенкою для вбивств політичних опонентів, було оприлюднено напередодні президентських виборів 9 вересня. Перші звістки про це подав ще в липні головний конкурент Лукашенки – єдиний кандидат від опозиції Уладзімір Ганчарик.

Керівник штабу останнього заявив, що справжність звинувачень незабаром має підтвердити колишній генеральний прокурор Білорусі Олег Божелко, проте Божелко поки що мовчить.

Сьогодні ж у Мінську було організовано чергову акцію "Хочемо знати правду про зниклих". Саме 28 серпня – день народження оператора російського телеканалу ОРТ Дмитра Завадського, що зник у Білорусі в липні минулого року. Його колеги-журналісти сьогодні ввечері зібралися поруч із резиденцією Аляксандра Лукашенки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG