Доступність посилання

ТОП новини

У Белградi триває боротьба за владу мiж президентом Югославiї Воїславом Коштунiцею i прем’єр-мiнiстром Сербiї Зораном Джiнджічем


У Белградi триває боротьба за владу мiж президентом Югославiї Воїславом Коштунiцею i прем’єр-мiнiстром Сербiї Зораном Джiнджічем

Белград, 28 серпня 2001 – У Белградi триває боротьба за владу мiж президентом Югославiї Воїславом Коштунiцею i прем’єр-мiнiстром Сербiї Зораном Джiнджічем. Громадяни тим часом щораз частiше запитують, наскiльки новий уряд демократизував країну вiд жовтня минулого року.

Слободан Мiлошевич уже два мiсяцi перебуває в гаазькiй в’язницi. У Сербiї ще не розпочалася перебудова ним створеної полiтичної системи, основними важелями якої були не парламент i влада, а керiвництво правлячої партiї. Єдина рiзниця мiж колишньою й теперiшньою системою в тому, що змiнилися головнi актори на полiтичнiй сценi. Замiсть однiєї партiї Сербiєю править коалiцiя вiсiмнадцяти партiй. Їхнi лiдери всi рiшення приймають на закритих сесiях. Державним iнституцiям залишається лише втілювати директиви неформального Полiтбюро.

У суботу 25 серпня сповнилася рiчниця вiд викрадення колишнього президента Сербiї Iвана Стамболича. Його друзi й шанувальники звернулися до влади з вимогою оприлюднити будь-якi iнформацiї про долю безвiсти щезлого полiтика. Столична газета Данас із цього приводу зазначила: “Для Iвана бiльше немає надiї. Проте чи усi ми маємо право на надiю, якщо не дiйдемо до правди? Без неї ми залишаємося в цьому самому колi пекла. Будуть мiнятися лише iмена жертв i катiв”.

Мiнiстерство полiцiї повiдомило, що дасть винагороду сумою в 300 тисяч нiмецьких марок за кожну достовiрну iнформацiю про Стамболича та про вбивства ще 15 полiтичних дiячiв і бiзнесменiв. Розслiдування, на думку окремих урядовцiв, не дають результатiв тому, що президент Воїслав Коштунiца чотири мiсяцi захищав Мiлошевичевого начальника полiтичної полiцiї Радомира Марковича, даючи йому змогу знищити всi слiди злочинiв.

Полiтологи зазначають, що змiнилася лише зовнiшня полiтика країни. У внутрiшньому планi – в державному апаратi, правосуддi, господарствi, масмедiа тощо – значну роль і сьогоднi відіграють кадри та прихильники Мiлошевича. Вони невтомно виступають проти створення сучасного демократичного суспiльтва та його пов’язування з європейським i мiжнародним спiвтовариством. На сторiнках преси i сьогоднi, як i в часи Мiлошевича, друкуються виступи з нацiоналiстичних, расистських, клерикальних, ксенофобських та навiть фашистських позицiй.

Регресивнi сили, за словами полiтолога Радослава Ратковича, намагаються створити атмосферу, схожу до тiєї, яка панувала у Веймарськiй Нiмеччинi напередоднi появи Гiтлера. Це атмосфера реваншизму, тобто прагнення помститися за воєнну поразку. На думку цього професора, проти таких сил не вистачає боротися лише демократичними заходами, тобто пропагандою. Треба застосувати ефективнішi методи, попереджає Раткович.

Лiберальна преса пише, що наступовi консервативних сил, зокрема, сприяє президент Коштунiца, який постiйно наполягає на додержуваннi законiв – незважаючи на те, що цi закони ухвалено в часи Мiлошевича.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG