Доступність посилання

ТОП новини

Україна потроху виконує зобов’язання перед Радою Європи – але не дуже поспішає


Україна потроху виконує зобов’язання перед Радою Європи – але не дуже поспішає

Київ, 28 серпня 2001 – Сьогодні делегація представників Ради Європи провела з українськими парламентарями консультації про прискорення виконання Україною взятих на себе зобов’язань перед Радою Європи. Члени української парламентської делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи під час дискусії зазначили, що Україна докладає максимум зусиль у виконанні своїх зобов’язань, тому погрози Ради Європи позбавити Україну членства в цій інституції неконструктивні.

Доповідаючи перед представниками Ради Європи, народний депутат України, член постійної делегації в ПАРЄ Олександр Карпов зазначив, що Україна вже виконала левову частку взятих на себе зобов’язань. Невиконання ж решти він пояснив специфічними умовами розвитку України.

Серед важливих зобов’язань, які Україна вже виконала, народний депутат назвав ухвалення Верховною Радою Кримінального кодексу та 10 законів, які приводять діяльність судової влади у відповідність до положень Конституції.

Генеральний директор Департаменту стратегічного планування Ради Європи Жан Луї Лоран відзначив, що ці здобутки будуть оцінені належно у Страсбурзі. Водночас він висловив незадоволення так званими малими судовими реформами. У зв’язку з цим пан Лоран запропонував українській стороні при остаточному розгляді закону про судоустрій урахувати рекомендації Венеціанської комісії. Нагадаємо, що на необхідності виконання Україною своїх зобов’язань стосовно законодавства Рада Європи наголошувала в своїй квітневій резолюції. Тоді ж ПАРЄ зажадала від України завершити процес ратифікації Європейської Хартії про реґіональні мови та мови національних меншин.

Лідер комуністів Петро Симоненко пояснив, що виконання останньої умови наразі неможливе. Не зможе Україна, за його словами, виконати до наступної сесії ПАРЄ й низку інших умов через конфліктіність різних гілок української влади. Як приклад Петро Симоненко назвав закон про судоустрій та закон про вибори за пропорційною системою, який Верховна Рада не змогла ухвалити через виникнення суперечностей із президентом України.

Олександр Карпов у цьому зв’язку закликав Венеціанську комісію провести лікбез українського політикуму, який уважає, що пропорційна система виборів є недемократичною. Він висловив переконання , що рано чи пізно пропорційна система виборів діятиме в Україні.

Він також закликав Раду Європи до неупередженості стосовно України і нагадав і про обов’язки Європи щодо компенсації за закриття Чорнобильської АЕС та відмову від ядерної зброї: «Україна це не виконала, Україна те не виконала, те недовиконала… при цьому забувається, що коли підписувалися документи стосовно ядерного роззброєння України, коли мова йшла про гарантування Україні безпеки, Європа підписами керівників цілої низки європейських структур і держав брала на себе відповідні зобов’язання. Пройшло шість років – вони не виконані. Мова йде в тому числі і про Чорнобильську атомну станцію».

Коментуючи це зауваження, Жан Луї Лоран в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що надання Україні компенсації за закриття Чорнобильської АЕС є компетенцією не Ради Європи, а країн Євросоюзу та міжнародних фінансових інституцій. Водночас він зазначив, що у зв’язку з затримкою надання фінансової допомоги Україні для створення компенсувальних потужностей Парламентська асамблея РЄ звернулася кілька місяців тому з проханням прискорити надання Україні коштів.

Він також пообіцяв, що члени офіційної делегації докладуть максимум зусиль, аби дебати з питань України на вересневій сесії ПАРЄ були успішними.

Сьогоднішніми дискусіями в Україні європейська делегація залишилася задоволеною. «Усі ті дискусії, які відбувалися сьогодні, були дуже відкритими та відвертими. Були висловлені суперечливі думки, що свідчить про певний рівень демократичної зрілості України та про відкритий характер діалогу з Радою Європи. Дискусії були також надзвичайно конструктивними з погляду посилення співробітництва України з Радою Європи. Йшлося не лише про необхідність виконання формальних вимог, що їх потрібно дотримуватися, але й загалом про забезпечення повноціннішої участі України в роботі Ради Європи на шляху її входження до Європейського Союзу, що є наразі головним пріоритетом для президента України, виконавчої та законодавчої влади країни», – зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода Жан Луї Лоран.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG