Доступність посилання

ТОП новини

Кримінальні справи Віктора Жердицького та Ігоря Діденка в Німеччині можуть об’єднати разом


Кримінальні справи Віктора Жердицького та Ігоря Діденка в Німеччині можуть об’єднати разом

Берлін, 28 серпня 2001 – У Німеччині триває судовий процес у справі народного депутата України, колишнього керівника Градобанку Віктора Жердицького. Тим часом прокуратура міста Ганновера виступає за об’єднання цієї справи зі справою одного з колишніх керівників компанії «Нафтогаз України» Ігоря Діденка.

Як зауважив прес-секретар прокуратури в Ганновері Томас Клінґе, об’єднання двох справ є цілком логічним, оскільки Ігоря Діденка підозрюють у причетності до діянь, які інкримінують народному депутатові України Вікторові Жердицькому.

Жердицького звинувачують у розкраданні 86 мільйонів німецьких марок, які уряд Німеччини надав Україні для виплат відшкодування постраждалим від нацистського режиму. Але Жердицькому доводиться нести відповідальність лише за 4 мільйони марок. Інші випадки визнано такими, що втратили свою актуальність за давністю.

За даними слідства, серед тих, хто допомагав колишньому директорові Градобанку в розкраданні грошей, був і Ігор Діденко. Так само як і Жердицький, він зараз утримується в Ганновері в слідчому ізоляторі. Його було затримано в липні цього року в транзитній зоні аеропорту Франкфурт-на-Майні. Оскільки слідство в справі Діденка ще не завершено, прокуратура поки що утримується від висування йому обвинувачення. Однак це може статися вже найближчим часом.

За словами прес-секретаря прокуратури в Ганновері, справа Діденка вважається зараз для слідства пріоритетною. З огляду на це суд у Гільдесгаймі розтягує розгляд справи Жердицького. Перше судове засідання тривало лише 45 хвилин. Не набагато довше було й друге засідання, що відбулося минулого понеділка.

Крім того, засідання відбуваються не два рази на тиждень, як планувалося раніше, а в середньому один раз на десять днів. Наступне засідання в справі Жердицького, як повідомив прес-секретар суду в Гільдесгаймі Маєр Ламб, має відбутися 6 вересня. Під час засідань судді обмежуються поки що лише формальними запитаннями щодо особи Жердицького. Як пояснив Маєр Ламб, таким чином суд іде назустріч прокуратурі для того, щоб потім об’єднати справи Жердицького та Діденка і розглядати їх спільно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG