Доступність посилання

ТОП новини

Майбутній перепис населення України може теж бути необ’єктивний. Принаймні в Івано-Франківську


Майбутній перепис населення України може теж бути необ’єктивний. Принаймні в Івано-Франківську

Івано-Франківськ, 29 серпня 2001 – Всеукраїнський перепис населення, проведення якого заплановано на початок грудня, очевидно, принесе чимало несподіваних результатів. Принаймні в обласному центрі Прикарпаття вже готові до того, що лише за попередніми підрахунками чисельність населення міста скоротиться на 30 тисяч осіб.

Керівник Івано-Франківського міського відділу статистики Микола Сондей під час наради в мерії заявив, що насправді іванофранківців менше, аніж прийнято офіційно вважати. Він наголосив, що банк даних, який є в підприємств, що надають комунальні послуги, свідчить: кількість постійних мешканців Івано-Франківська – приблизно 203 тисячі, а це рівно на 30 тисяч менше за цифру, яку наводять довідники. Разом із прилеглими селами, підпорядкованими міській раді, кількість мешканців більша на 20 тисяч. Микола Сондей переконаний, що ці дані підтвердить грудневий перепис населення.

У міському відділі статистики вважають, що владні структури ще під час попереднього перепису 1989 року сфальсифікували його результати для того, щоби здійснити поділ Івано-Франківська на окремі райони, чого зробити так і не вдалося, – а також для введення в експлуатацію нових тролейбусних ліній, що було успішно здійснено. Окрім цього, перепис зчаста проводили так, що про кількість осіб, які проживають на одній вулиці, відповідав хтось один із мешканців. Ці дані ніхто не перевіряв.

У мерії побоюються, що й цього разу ситуація повториться. Із проведенням перепису буде пов’язано чимало труднощів, адже до цієї роботи планується залучити безробітних, яких у відділі міської статистики називають “некотрольованим контингентом”. Однак іншого вибору немає, оскільки практично неможливо залучити до цієї праці необхідну кількість людей із вищою освітою, як цього вимагає інструкція. Вистачає також інших клопотів: не встановлені назви вулиць, зчаста відсутня нумерація будинків та під’їздів. Отож говорити зараз про об’єктивність майбутнього перепису населення, очевидно, зарано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG