Доступність посилання

ТОП новини

Наприкінці серпня виповнилося 60 років від депортації радянською владою німецького населення України


Наприкінці серпня виповнилося 60 років від депортації радянською владою німецького населення України

Київ, 30 серпня 2001 – Перші німецькі поселення з’явилися в Україні на початку ХІХ століття. Перед Другою світовою війною німецька національна меншина становила приблизно дев’ятсот тридцять тисяч осіб, які мешкали переважно на українському півдні та в Криму.

Із початком німецько-радянської війни комуністична влада поставилася до них як до ворогів, і 20 серпня 1941 року московський уряд ухвалив рішення про депортацію німців та їхніх родин із території України. До кінця серпня та упродовж вересня з Лівобережжя, Приазов’я та Криму було вивезено 450 тисяч німців – спочатку до Ставропольського краю та Ростовської області Росії, а звідти – до Сибіру і Казахстану. Німців Правобережної України від радянської депортації врятував швидкий наступ німецької армії.

Депортовані німці отримали статус «спецпереселенців» і мешкали в закритих поселеннях. Особи віком від 16 до 60 років були зараховані до так званої «трудової армії» і працювали на примусових роботах в умовах, подібних до концтабору, тому смертність серед них сягала від 50 до 70%.

1943 року за підтримки німецької окупаційної влади 350 тисяч німців Правобережжя переселилися до Західної Польщі, а згодом – до Німеччини. Проте 1945 року 250 тисяч із них були виявлені там радянською армією і вивезені до Республіки Комі на лісозаготівлю і працю в копальнях, а також до Середньої Азії. А 1944 року з Криму до Омської області Сибіру були депортовані ще 2300 німців.

13 грудня 1955 року депортовані німці були відновлені в правах, але їм заборонялося повертатися до України. 26 серпня 1964 року радянська влада оголосила про так звану «повну амністію» депортованих німців. Однак обмеження в прописці були скасовані для них тільки 3 листопада 1972 року, і німці почали селитися в Україні. А від кінця 1980-х років триває масове повернення українських німців до Німеччини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG