Доступність посилання

ТОП новини

Третя міжурядова конференція ООН проти расизму: порозуміння бракує


Третя міжурядова конференція ООН проти расизму: порозуміння бракує

Прага, 31 серпня 2001 – У п’ятницю в південноафриканському портовому місті Дурбані відкрилася третя конференція ООН проти расизму, расової дискримінації, ксенофобії і міжлюдської нетерпимості. Вже задовго до її початку особливо гострі реакції з боку політиків і експертів викликали наміри арбаських і деяких інших країн включити до порядку денного формулювання, котрі б засуджували сіонізм як прояв расизму.

Ще з ХІХ століття відомі наукові і політичні дискусії з приводу расових відмінностей людства. Однією з найпоширеніших наукових теорій расового поділу світу стала наукова концепція французького антрополога Жоржа Кюв’є, котра ділить світ на три раси: білу(європеоїдну), жовту (монголоїдну) і чорну (негроїдну); інколи ще виділяють четверту – австралоїдну. Француз також став і автором першої антинаукової концепції про фізичну й психологічну нерівноцінність людських рас та вирішальний вплив расових відмінностей на історію і культуру суспільства, що послужило для безпідставного поділу рас на вищі й нижчі. Ця теорія Жака Ґобіно оголошувала арійців вищою расою. Потім з’явилися чимало послідовників расизму в Англії, Німеччині. Одним із найжахливіших проявів расизму став нацизм.

Третя конфернеція ООН проти расизму символічно відкривається в Дурбані, на території Південно-Африканської Республіки, яка проголосила в 1991 році про ліквідацію апартеїду, політики крайньої расової сеґреґації, що велася в цій країні з 1948 року представниками білої меншості. Напередодні конференції високі чинники Єгипту, низки інших арабських країн та деякі держави третього світу заявили, що будуть намагатися в Дурбані підтримки обвинувачення Ізраїлю в расизмі супроти палестинців.

Державний секретар США Колін Пауел відмовився приїхати до Дурбана на знак протесту проти намірів деяких арабських країн використати цю конференцію ООН з метою ізоляції Ізраїлю. Його підтримав міністр закордонних справ Канади, який також відмовився брати участь у згаданому форумі. Американська та канадська делегації є учасниками конференції на нижчому представницькому рівні.

Деякі європейські політики, так би мовити, оприлюднили свої міркування з приводу політики Ізраїлю щодо палестинців. Переважна більшість уважає конфлікт двох сторін спричиненим взаємними помилками. Але, наприклад, міністр закордонних справ Фінляндії Ерккі Туоміоя на сторінках фінського часопису «Суомен Кувалехті» 24 серпня відзначив:«Я шокований тим, що вони (євреї) проводять стосовно палестинців ту ж політику, жертвами якої вони стали в 1930-і роки». З цього приводу міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес підкреслив, що висловлювання Ерккі Туоміоя «є свідченням відсутності необхідних для його посади знань. Його заява звучить обурливо і шокує не лише будь-якого ізраїльтянина та єврея, але й кожну цивілізовану людину в світі».

Чимало політиків незгодні з формулюваннями, які критикують Ізраїль та ще й включені до проекту підсумкового документу форуму в Дурбані. У своєму вступному слові під час відкриття конференції ООН проти расизму Генеральний секретар ООН Кофі Анан закликав учасників виявити єдністі і терпимість, особливо єдність у боротьбі супроти різних проявів расизму в світі.

Нагадаємо, що в третьому антирасистському форумі ООН у південноафриканському порті Дурбан бере участь понад 6 тисяч делегатів зі 150 країн світу. Серед учасників глави 15 держав, серед них і Ясір Арафат та Фідель Кастро. Конференція триватиме до 7 вересня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG