Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенка вважає, що США не доросли до його цивілізації


Лукашенка вважає, що США не доросли до його цивілізації

Мінськ, 31 серпня 2001 – Білоруський президент Аляксандр Лукашенка в інтерв’ю російській телепрограмі "Момент істини" назвав звернення державного секретаря США Коліна Пауелла з приводу 10-ї річниці проголошення незалежності Білорусі "нахабним", "безпрецедентним" та "неприпустимим".

Президент Лукашенка за два тижні до президентських виборів, що їх призначено на 9 вересня, взагалі відмовився святкувати 10-річчя незалежності своєї країни. А звернення Пауелла, де йшлося про необхідність провести вільні та справедливі вибори президента Білорусі, взагалі викликало обурення Лукашенки, який сказав на адресу американського держсекретаря буквально таке: "Хай дарує йому Господь.Триста років вони мають цивілізацію, ми з вами – понад дві тисячі. Ну не доросли вони до нашої цивілізації, розумієте, не вміють поводитися коректно".

Аляксандр Лукашенка додав, що Колін Пауелл "ображає великий народ, який разом із російським солдатом врятували людство від коричневої чуми". Саме зараз у Білорусі тривають масштабні військові навчання, якими керує особисто головнокомнадувач Лукашенка в камуфляжній формі.

Як повідомляють офіційні джерела, армія, прикордонники та внутрішні війська відпрацьовують координацію дій на випадок зовнішньої агресії через кордон Білорусі, а також захист особливо важливих державних об’єктів. Опозиція вважає, що Аляксандр Лукашенка не тільки спробує залякати народ за тиждень до виборів, але й готується до справжньої оборони своєї резиденції після дня виборів.

Раніше білоруський президент звинутватив США у створенні комп’ютерної мережі заради фальшування підсумків вибрів 9 вересня. Проте міністр закордонних справ Білорусі Михайло Хвостов сказав: "Щодо стосунків зі Сполученими Штатами та їхнього погіршення – я не бачу, що є певна тривога. Звернення держсекретаря США – це звернення держсекретаря США. Політичні діячі, мабуть, обирають конкретний момент, коли можна це зробити. Але те, що зроблено це не в кращий час, я це ще раз підтверджую".

Віце-прем’єр Хвостов заявив, що Вашинґтон висунув Мінськові якісь нові вимоги, що їх Мінськ виконувати не буде. Я попросив Михайла Хвостова розповісти, які саме нові вимоги він побачив у зверненні держсекретаря США. Але відповідь була така: "Пра новыя патрабваньні мы паразмаўляем з вамі потым".

На прийнятті в українському посольстві в Мінську з нагоди 10-річчя незалежності України всі дипломати обговорювали в кулуарах неадекватну реакцію Білорусі на звернення Коліна Пауелла, і я попросив американського посла в Мінську Майкла Козака офіційно прокоментувати білоруські звинувачення щодо нових вимог – чи були вони взагалі?

"Ні. Я думаю, те, що сказав секретар Пауелл, має метою повторити ті самі речі, про які ми всі говоримо впродовж деякого часу, – що шлях розв’язання проблем, які існують із Білоруссю, для білоруської влади полягає в проведенні вільних, справедливих та прозорих виборів. Іншими словами, треба відповідати своїм зобов’язанням, що їх вони добровільно взяли на себе згідно з Хартією ОБСЄ. Тому немає нових умов, – заявив посол США в Білорусі Майкл Козак. – Що залишається – це умови, які не було висунуто зовні, а які було добровільно прийнято Білоруссю. Якщо ці умови буде виконано, то наші стосунки поліпшаться. Саме про це йдеться в заяві держсекретаря", – додав пан Козак.

А посол Білорусі у США Валерій Цепкало тим часом сказав у Вашинґтоні, що й не треба чекати від Мінська абсолютно справедливих виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG