Доступність посилання

ТОП новини

Конференція ООН у Дурбані. Спільна європейська валюта


Конференція ООН у Дурбані. Спільна європейська валюта

Прага, 31 серпня 2001 – Західна преса в п’ятницю широко відгукується на відкриття в південноафриканському місті Дурбані Конференції ООН, присвяченої боротьбі з расизмом. Оглядачі назагал критично оцінюють атмосферу конференції і войовничий настрій багатьох із її учасників. Західні, зокрема європейські газети коментують також представлення в четвер нових куп’юр спільної європейської валюти євро, яка ввійде в обіг у 12 країнах Європейського союзу від першого січня наступного року.

Серед численних відгуків на Конференцію ООН проти расизму варто навести коментар оглядача німецької газети «Зюддойче цайтунґ» Арне Перраса, який називає її «піратським конґресом». Автор перефразовує відому сентенцію німецького військового теоретика Карла фон Клаузевіца про те, що війна є продовженням політики. Із таким самим успіхом нині можна сказати, пише коментатор, маючи на увазі конференцію в Дурбані, що політика є продовженням війни. Перед учасниками конференції, як підкреслює автор, стоїть надзвичайно тяжке завдання: вести дискусії про методи боротьби з расизмом у нинішніх його проявах чи спрямувати увагу на минулі гріхи в цій сфері. Автор звертає також увагу на войовничу і зловорожу настанову, з якою багато учасників прибуло на цей форум. Тому постала небезпека, з іронією підкреслює коментатор, що замість послужити справі боротьби з расизмом, нинішня конференція може, навпаки, пошкодити цій справі. Крім того, учасники конференції не повинні забувати, що цей форум не може зобов’язати жодну з країн світу до виконання їхніх рішень. Вони можуть лише виступати за встановлення ширшої освітньої діяльності і поліпшення правової допомоги дискримінованим групам населення в тих чи інших країнах. Коротше кажучи, як зауважує на закінчення автор, на жаль, рецепту на боротьбу з расизмом нема.

Інша тема, яка переважає на сторінках європейської преси, – це представлення в четвер куп’юр спільної європейської валюти, яка ввійде в обіг від 1 січня. Коментатори порушують різні аспекти впровадження нової валюти, що буде пов’язане також із численними проблемами.

Приміром, французька газета «Ліберасьйон» у редакційній статті пише, що спільна валюта передусім стане неабиякою імпрезою для поліцейських і злодіїв. Із огляду на той факт, що напочатку населення буде не надто ознаймлене з новими куп’юрами, це привабить майстрів-фальшивомонетників. Продовжуючи можливий кримінальний розвиток подій, газета пише також про те, що відтепер тисячі вантажних авт та інших транспортних засобів розвозитимуть валюту євро до місцевих банків у 12 європейських країнах, а це відкриває шанси для грабіжників.

Тим часом британська газета «Файненшл таймс» пише з цього приводу, що євро – це значно більше, ніж валюта. Це без сумніву найбільше досягнення європейської інтеграції, це символ стабільності і єдності Європи, пише газета. «Файнешл таймс» теж не виключає спроб підробки євро, особливо на першому етапі впровадження в обіг, проте зазначає, що таку загрозу переоцінювати не слід із огляду на численні запобіжні заходи. Куп’юри євро, пише газета, мають значно більше запобіжних атрибутів, ніж долар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG