Доступність посилання

ТОП новини

У Дурбані може статися розкол у світовому співтоваристіві…


У Дурбані може статися розкол у світовому співтоваристіві…

Прага, 3 вересня 2001 – Ще у неділю ввечері ізраїльська делегація на антирасистській конференції ООН у південно-африканському Дурбані пригрозила, що покине цей форум. Керівництво ООН вкрай занепокоєне протистоянням між частиною держав – членів ООН та Ізраїлем, котре відбувається на цьому світовому зібранні під приводом осудження ізраїльскої політики супроти палестинців.

Ситуація на офіційній частині конференції підігрівається щей тим, що на паралельному форумі недержавних організацій, який також проходить у Дурбані, ухвалено декларацію, котра засудила Ізраїль як державу расистського характеру з політикою апартеїду. В проекті резолюції офіційної конференції ООН Ізраїль обвинувачується в політиці «етнічних чисток» на територіях підконтрольних Палестинській автономії. Окрім того, робиться спроба оголосити Голокост однією із багатьох катастроф в низці подібних, включаючи нинішнє «нищення сіоністами палестинського народу». Характерно, що лише один Ізраїль названо по імені в негативному контексті в багатьох пунктах проекту резолюції; всі інши країни, обвинувачувані в расизмі, засуджуються у цілому, без їх конкретного нагадування.

У відповідь на тиск делегації США, з порядку денного та проекту резолюції зникло широке нагадування Ізраїлю як расистської держави. Однак, всі інші антиізраїльські резолюції збережені у повному об’ємі, не дивлячись навіть на те, що президент Сполучених Штатів Джордж Буш у своїх попередніх виступах дав зрозуміти, що такий підхід абсолютно не сприйнятний. «Якщо форму намагатимуться використати як інструмент ізоляції нашого друга і вірного союзника, ми не братимемо участі в конференції ні на якому рівні»,-заявив Буш у минулу п’ятницю на прес-конференції.

Солідарність з народом Ізраїлю прийшла іще з одного, на цей раз неочікуваного, боку. «Я – єврейка», заявила Комісар з прав людини при ООН під час обіду у Дурбані, висловивши тим самим незгоду з намаганням низки учасників форуму прикувати Ізраїль до ганебного стовпа як расистьку державу. Насправді, Мері Робінсон- колишній президент Ірландії і правовірна католичка та немає ніякого стосунку ні до єврейства, ні до ідеї сіонізму, ні до самого Ізраїлю. Так неординарно Мері Робінсон хотіла висловити своє несприйняття ідеї признати Ізраїль расистською державою. У одному із своїх виступів комісар з прав людини заявила: «Мета нинішньої конференції – це, насамперед, захист людської гідності».

Що стосується декларації «неформальної» конференції, то у понеділок на основному форумі ООН започатковано збір підписів під нею. Єврейські міжнародні організації, такі, як Центр Симона Візенталя, Бней Брит, Хадасса, намагаються переконати присутніх, що подібна декларація не може бути леґітимною. На підтримку ізраїльтян виступили делегації США, Канади і низки європейських країн.

Однак, в проекті підсумкового документу конференції, хоча й більш обтічно, з багатьма туманними ремарками, досить антиізраїльских формулювань, які все ж вдалося нав’язати арабським та палестинським засобам інформації.

Учасники конференції в Дурбані отримали компромісний варіант заключної резолюції від делегації Норвегії, який може влаштувати США та Ізраїль. Сполучені Штати та Європейський Союз заперечують спроби арабських країн обвинуватити Ізраїль у політиці апартеїду, расизму та злочинах супроти людяності. Генральний секретар ООН Кофі Анан заявив перед цим, що розбіжності з приводу близькосхідного конфлікту можуть призвести до провалу конференції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG