Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Югославiї готовий продовжити спiвробiтництво з Мiжнародним трибуналом у Гаазi, заявив мiнiстр юстицiї Саво Маркович з приводу офiцiйного вiзиту Карли дель Понте, головного прокурора Трибуналу


Уряд Югославiї готовий продовжити спiвробiтництво з Мiжнародним трибуналом у Гаазi, заявив мiнiстр юстицiї Саво Маркович з приводу офiцiйного вiзиту Карли дель Понте, головного прокурора Трибуналу

Бєлград, 4 вересня 2001 – Проте, далеко не всi у Сербiї згiднi з тим, що треба судити воєних злочинцiв.

Нiхто в країнах колишньої Югославiї не радiє з приводу вiзиту Карли дель Понте, оскiльки головний прокурор Гаазього трибуналу вiд усiх однаково вимагає беззастережного спiвробiтництва й нiкому не дивиться крiзь пальцi. Все-ж, в офiцiйних заявах немає недовiри, яку висловлюють нацiоналiстичнi кола як у Бєлградi, так у Загребi й Сараєвi.

Офiцiйний Бєлград постiйно виступає за спiвробiтництво з Трибуналом. Мiнiстр юстицiї Саво Маркович запропонував, щоби звинуваченим з воєнних злочинiв судили югославськi суди, згiдно з югославськими законами. Вiн, щоправда, забув сказати коли буде ухвалено закон про спiвробiтництво. Проект закону пiдготовано ще на початку лiта, але його здано в архiв пiсля вiдставки союзного уряду. Нова влада, звичайно, готуватиме новий проект. Не знати лише – коли. Мiнiстр Маркович не пояснив чому югославськi суди досi не судили звинувачених з воєнних злочинiв. Точнiше, чому порушено лише одну кримiнальну справу проти масових вбивць? Ймовiрно тому, що i в Хорватiї розпочався лише один такий процес.

Мiнiстр, проте, не забув нагадати панi Дель Понте, що треба якомога скорiше притягнути до кримiнальної вiдповiдальностi Хашiма Тачi, Агiма Чеку та Рамуша Харадiная, колишнiх лiдерiв косовських повстанцiв, якi тим часом стали полiтичними дiячами.

Отож, усi подiляють злочинцiв на своїх i чужих. Усi при цьому намагаються виправдати своїх, якi, нiбито, були змушенi вбивати. Бєлград, на приклад, вклав чимало енергiї, щоби до початку процесу звiльнити з Гааги Бiляну Плавшич, колишнього лiдера боснiйських сербiв. Чому? Тому, що панi Плавшич єдина жiнка в гаазькiй в’язницi та що, мовляв, не знала про злочини. Бєлградська газета Данас з цього приводу ставить запитання: Як же Бiляна Плавшич могла бути лiдером самопроголошеної сербської держави у Боснiї й Герцеговинi та цiлуватися з бiйцями у траншеях, а не знати про етнiчнi чистки? Та ще: в кого ж то нечиста совiсть i чому демократична влада потурає шовiнiстам дешевою торгiвлею з тимчасовим звiльненням жiнки, яка кiлька рокiв тому заявляла, що за створення великої Сербiї варто жертвувати два мiльйони людей?

Навiть президент Югославiї Воїслав Коштунiца, якого вважають нацiонал-демократом, нещодавно критикував уряд з приводу ексгумацiї масових могил, в яких поховано косовських албанцiв. За його словами, уряд повинен, перш за все, дбати про косовських сербiв, а не про мертвих албанцiв. Якщо так мiркує глава держави, не важко припустити як до злочинiв, Гаазького трибуналу й мiжнародної правди ставляться рядовi громадяни. Не випадково один сербський поет нещодавно сказав: “Вiд сербiв можна вимагати усього, крiм каяття”. Ми б додали – не лише вiд сербiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG