Доступність посилання

ТОП новини

Черговий анонімний лист, щодо існування у Білорусі так званого «ескадрону смерті»


Черговий анонімний лист, щодо існування у Білорусі так званого «ескадрону смерті»

Прага, 4 вересня 2001 - Сьогодні у Білорусі на адреси низки незалежних засобів масової інформації електронною поштою надіслано анонімного листа від нібито співробітників КДБ, у якому підтверджується існування так званого «ескадрону смерті».

Однак, місцеві оглядачі, досить обережно ставляться, як до самого факту появи такого листа, так і його змісту. Можливо що цей лист справді написаний так би мовити патріотично налаштованими працівниками білоруського КДБ, які прагнуть встановити істину, а можливо ― це чергова спроба провокації з боку спецслужб.

За повідомленням білоруського правозахисного центру «Хартія-97», анонімний лист, надіслано акредитованим у Білорусі російським телеканалам і низці незалежних газет та радіостанцій.

За словами авторів цього послання, ідея утворення спеціального підрозділу, який спершу передбачався для фізичної ліквідації лідерів злочинних угруповань, належала Віктору Шейману – нинішньому Генеральному Прокурору Білорусі. А його створення схвалив сам Лукашенко.

Основне завдання цього підрозділу ― проведення агентурно-оперативної роботи у середовищі опозиції, отримання інформації про її плани, збір компромату на представників опозиції та їхніх родичів, а також проведення спецоперацій з метою впливу на опозиційних лідерів.

Спецпідрозділ складається із 150 штатних співробітників – від офіцерів до прапорщиків, випусників Інституту національної безпеки. Автори анонімного листа подають конкретні прізвища. А серед так званих «позаштатних» числиться і Дмитро Павлюченко з його групою, якому довіряли найвідповідальніші завдання.

Нагадаємо, що за твердженням двох колишніх працівників білоруської прокуратури, які займалися розслідуванням зникнення колишнього Голови Центральної виборчої комісії Віктора Гончара, телеоператора ОРТ Дмитра Завадського, бізнесмена Анатолія Красовського та екс-міністра МВС Білорусі Юрія Захаренка, фізичним знищенням згаданих осіб керував саме полковник Дмитро Павлюченко.

У сьогоднішньому анонімному листі, від нібито працівників білоруського КДБ, мовиться що спеціальний підрозділ розміщується на вулиці Толбухіна у білоруській столиці і має у своєму розпорядженні понад 20 легкових автомобілів, номера яких постійно міняють. А керує цим підрозділом Микола Васильченко, який раніше працював у головному управлінні державної охорони при президенті Білорусі.

За словами авторів листа, вони не називають своїх імен, оскільки бояться за життя своїх рідних і близьких. Але, як тільки розпочнеться судовий процес, вони готові виступити у якості свідків.

Зміст анонімного листа спробували перевірити журналісти з білоруського Радіо «Рація» ― чи не є це часом черговою провокацією з боку білоруських спецслужб? За вказаною адресою, вул Толбухіна, 5а, вони виявили звичайний житловий будинок, однак відразу за ним знаходиться двоповерхова будівля, оточена глухим металевим парканом і, яка не має жодних розпізнавальних знаків. Із-за паркану до журналіста вийшов міліціонер, однак він відмовився будь-що розповідати.

Поряд із цією будівлею знаходиться автостоянка, на якій висять таблички із номерними знаками, котрі вказані в анонімному листі. А за словами мешканців сусідніх будинків, ця загадкова будівля належить адміністрації президента Білорусі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG