Доступність посилання

ТОП новини

Карла дель Понте, головний прокурор Мiжнародного трибуналу у Гаазi, у вiвторок завершила офiцiйний вiзит до Бєлграда


Карла дель Понте, головний прокурор Мiжнародного трибуналу у Гаазi, у вiвторок завершила офiцiйний вiзит до Бєлграда

Бєлград, 5 вересня – Її спiврозмовники, зокрема, вимагали щоби звинувачених з воєнних злочинiв судили й югославськi суди та, щоби Трибунал порушив справи проти лiдерiв косовських албанцiв.

Другий вiзит головного гаазького прокурора до Бєлграда був приємнiшим анiж перший, на початку цього року, оскiльки панi Дель Понте цим разом не зустрiчалася з президентом Югославiї Воїславом Коштунiцею. Нагадаємо, що глава держави до Трибуналу ставиться з певним упередженням та, що навiть екстрадицiю Слободана Мiлошевича вважає незаконною.

Карла дель Понте у Бєлградi розмовляла з мiнiстром юстицiї Югославiї Савом Марковичем, прем’єр-мiнiстром Сербiї Зораном Джiнджичем, його заступником Небойшою Човичем та iншими урядовцями. Вона перебувала й в мiсцевостi неподалiк столицi де триває ексгумацiя двох масових могил в яких похоронено косовських албанцiв лiквiдованих режимом Мiлошевича.

Бєлградськi урядовцi зазначають, що панi Дель Понте не вимагала термiнової видачi звинувачених та, що погодилася, щоби окремих звинувачених судили югославськi суди, згiдно з югославськими законами. Представники сербських бiженцiв з Косова й Хорватiї вручили гаазькому прокурору списки своїх загиблих та викрадених землякiв, вимагаючи, щоби Трибунал судив й тих, хто скоїв злочини над сербами. Дель Понте, як повiдомляють масмедiа, пообiцяла, що Трибунал передасть югославським органам документи про масовi могили у Косовi. Посилаючися на урядовi джерела, популярне столичне радiо Б 92 повiдомляє, що гаазький прокурор вручила урядовцям документи про банкiвськi рахунки та фiнансовi операцiї екс-президента Слободана Мiлошевича за кордоном.

Перед виїздом до Сараєва, столицi Боснiї й Герцеговини, Карла дель Понте на бєлградському аеропорту заявила, що вiд спiврозмовникiв вимагала видати генерала Ратка Младича, колишнього командувача Збройних сил боснiйських сербiв. У вiдповiдь на це, прем’єр Зоран Джiнджич сказав, що Младич не є громадянином Югославiї та, що вiн не перебуває на територiї країни.

Хоча урядовцi зазначають, що з головним прокурором досягнено принципової домовленостi про тривале спiвробiтництво, вони вiдмовилися говорити про подробицi. Гаазький трибунал, як вiдомо, розшукує п’ятнадцятьох громадян Югославiї. Окремих з них захищає депутатська недоторканнiсть. Iнших – Збройнi сили i президент Коштунiца. Певна рiч, що панi Дель Понте не прибула до Бєлграда лише для того, щоби знову почути фрази про готовнiсть до спiвробiтництва. Мова йшла, ймовiрно, й про делiкатнi теми. Оглядачi роблять висновок, що Бєлград найближчим часом буде змушений видати ще когось з п’ятнадцяти звинувачених. Кого саме – невiдомо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG