Доступність посилання

ТОП новини

Пошук компромісу у Дурбані триває…


Пошук компромісу у Дурбані триває…

Прага, 5 вересня 2001 – Міжнародні агенства жваво обговорюють ситуацію, що склалася на антирасистському форумі ООН у південно-африканському порту Дурбані. Наприклад, впливовий німецький часопис «Зюддойче цайтунґ» пише у середу, з посиланням на учасників конференції ООН з проблем расизму, що відхід делеґації США у чомусь і позитивно вплинув на перебіг цього зібрання.

Ізраїльскі оглядачі вважають, що уряд країни допустив чимало помилок щодо стратеґії делеґації Ізраїлю на конференції ООН в Дурбані. Одна з них, це прив’язаність до однозначної позиції США, а також невдале визначення керівництва делеґації та його поведінки на згаданому форумі. Разом з тим відзначається, що одним з головних винуватців антиізраїльських видпадів конференції у Дурбані став Єгипет. Так юридичний радник міністерства закордонних справ Ізраїлю Алан Бейкер вважає, що якраз колишній міністр закордонних справ Єгипту Амр Мусса, котрий нині виконує функції генерального секретаря Ліги арабських країн, втягнув учасників конференції у відкриту дискусію з проблем Близького Сходу. Мета якої очевидна: генсек ЛАГ намагався отримати рекордну кількість анти-ізраїльських заяв, скориставшись досить представницьким «кворумом» форуму у Дурбані. Більше того, Амр Мусса своїми викриками «вибив з колії» главу американської делегації Майкла Саутвіка. Американці після цього вирішили, що нейтралізувати тон підсумкової декларації-марна трата часу.

Більш витриманими виявилися члени канадської делегації. Так, глава представництва цієї країни на конференції ООН з проблем расизму міністр з питань національних культур та у справах жінок Хеді Фрай підкреслила у вівторок увечері, що вони продовжать роботу, бо підсумки роботи конференції важливі не лише для канадців але й для всіх, хто став жертвами расизму і дискирмінації. Вона також заявила, що антисемітські формулювання, включені у проект резолюції з Близького Сходу, для Канади також «абсолютно неприйнятні», «ми маємо намір спостерігати до того часу, поки стане очевидним, що неможливо досягти результату»,-заявила канадський міністр і додала, що близькосхідний конфлікт має бути предметом розгляду не конференції проти расизму, а Генеральної асамблеї ООН.

Воскресила надії на завершальний успіх цієї конференції нова пропозиція Бельгії, котра нині головує в Європейському Союзі. У вівторок увечері представник бельгійської сторони відзначив, що за підтримки господарів форуму у Дурбані є надія на конструктивне завершення його роботи. Бельгійський учасник форуму Коен Вервайке зазначив, що новий проект підсумкового документу, котрий стосується Близького Сходу і підготовлений під головуванням міністра закордонних справ ПАР - «є сприйнятною основою для переговорів». У середу робота над підсумковим документом тривала. Глава відомства ООН з прав людини Мері Робінсон заявила, що, мовляв, робота конференції по боротьбі проти расизму повернулася у правильне русло. Тривала також дискусія з приводу відшкодування країнам Африки за колоніальну експлуатацію та використання рабської праці людності чорного континенту. Форум ООН проти расизму, расової дискримінації та ксенофобії розглядав також болючу проблему так званих «етнічних чисток» у зонах збройних конфліктів. Підсумкова декларація конференції має бути ухвалена в останній день її роботи, у п’ятницю цього тижня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG