Доступність посилання

ТОП новини

Доля Хортиці


Доля Хортиці

Київ, 5 вересня 2001 - Доля острова Хортиця (Запоріжжя) останнім часом все більше турбує громадськість. Впродовж десятиріч ця твердиня козацької вольниці доводилась до фатального стану. Не поменшало проблем в острова і за часів Незалежності. Нині над Хортицею нависла реальна загроза, пов”язана зі зміною статусу Національного заповідника.

Довкола Хортиці нагромаджено чимало словесної патетики і пафосу, на кшталт “святиня”, “колиска”, “серце”, тощо. Тим часом реальне становище острова справляє досить гнітюче враження. Причин цьому багато: будівництво Дніпрогесу, Каховського водосховища, безладна забудова Запоріжжя, до території якого нині входить острів, який номінально має статус Національного заповідника.

Нинішня міська та обласна запорізька влада, й на дещицю не змінивши ситуацію на краще, виступило з черговою ініціативою, яка позбавляє Хортицю навіть паперового статусу заповідної території. Планується змінити статус Національного Заповідника на Національний парк, практично перетворивши козацьку твердиню на парк розваг, де скоробагатьки, приватизувавши заповідні землі, розбудовуватимуть АЗС, гольф-клуби, іподроми, тощо. Мотивується все це необхідністю віднайти кошти для розв”язання транспортної проблеми у Запоріжжі; для цього передбачається спорудження додаткових мостів через обидва русла Дніпра і острів Хортицю. В такому випадку на Хортиці, як природно-історичному комплексі доведеться поставити хрест. Зрозуміло, що транспортні проблеми вирішувати доведеться, але все ж робити це слід не за рахунок всесвітньо відомих історичних цінностей.

Асоціація “Захистімо Хортицю”, очолювана народним депутатом України Анатолієм Єрмаком, закликає всіх небайдужих людей виступити на захист Хортиці від руйнувань новочасних вандалів. Особливі надії покладаються на новообраний депутатський корпус, котрий має сказати своє вагоме слово на захист національної святині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG