Доступність посилання

ТОП новини

Президенти України і Болгарії Леонід Кучма і Петр Стоянов домовилися про створення "максимально сприятливого режиму" для взаємних поїздок громадян


Президенти України і Болгарії Леонід Кучма і Петр Стоянов домовилися про створення "максимально сприятливого режиму" для взаємних поїздок громадян

Президенти України і Болгарії Леонід Кучма і Петр Стоянов домовилися про створення "максимально сприятливого режиму" для взаємних поїздок громадян, що відповідає новим умовам, в яких перебуває Болгарія після початку переговорів про повноправне членство в Європейському Союзі.

Як відзначається в спільній заяві глав держав, ухваленій за підсумками державного візиту Л.Кучми в Болгарію 4-5 вересня, сторони підтвердили бажання інтегруватися в європейські структури і готовність співпрацювати в цьому напрямі, а також наближеність позицій обох країн щодо ролі НАТО в сучасній системі безпеки.

У спільній заяві Л.Кучма і П.Стоянов наголошують на досягненні високого рівня співробітництва в рамках ООН та інших міжнародних організацій. Спираючись на існуючий позитивний досвід співробітництва між Україною і Болгарією в рамках міжнародних організацій і регіональних структур, сторони підтвердили готовність активізувати контакти і взаємодію на різних рівнях.

Під час переговорів українська сторона високо оцінила роль Болгарії як стабілізуючого чинника на Балканах, її активність у створенні політичних та економічних передумов регіональної безпеки, що сприятиме якнайшвидшому приєднанню Болгарії до НАТО і ЄС.

У свою чергу, болгарська сторона наголосила на "помітній ролі" України з підтримки миру в Косово, зокрема, діяльності українського контингенту в рамках КФОР.

Обговоривши ситуацію в Македонії, президенти оцінили підписану 13 серпня 2001 року в Скоп'є Рамкову угоду як важливий крок у вирішенні македонської кризи відповідно до принципів безумовної гарантії територіальної цілісності, суверенітету і непорушності кордонів держави.
XS
SM
MD
LG