Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори у Білорусі – дострокове голосування


Президентські вибори у Білорусі – дострокове голосування

Прага, 5 вересня 2001 - Сьогодні у Білорусі вже другий день поспіль тривало достроке голосування з виборів глави держави, які призначені на 9 вересня. Білоруська опозиція вже не раз висловлювала побоювання, що дострокове голосування стане одним із засобів фальсифікації результатів виборів з боку нинішньої влади.

Свої застереження, щодо можливої фальсифікації президентських виборів у Білорусі висловлюють також і західні оглядачі.

Процедура дострокового голосування передбачена Виборчим кодексом Білорусі. Згідно з цим документом, таке голосування провадиться протягом 5 днів до офіційно призначеної дати виборів. Очевидно, що незалежні спостерігачі не спроможні належно проконтролювати понад 6 з половиною тисяч виборчих дільниць на протязі фактино 6 днів, враховуючи і сам день виборів – 9 вересня.

За твердженням білоруської опозиції, діюча влада вдається до всеможливих заходів, аби число виборців, що проголосувало достоково було якомога більшим, що значно полегшує можливість фальсифікації результатів голосування. Зі свого боку, опозиція закликає виборців іти на голосування лише 9 вересня. За даними соціологічних опитувань, взяти участь у достроковому голосуванні мають намір лише 8-10 % білоруських громадян. Цікавим є той факт, що дострокове голосування відбувається водночас із агітаційною кампанією, яка триватиме фактично аж до офіційного дня виборів.

Тим часом, до Білорусі прибувають 300 представників ОБСЄ і Ради Європи у якості спостерігачів за виборами. Про це сьогодні у Мінську повідомив голова місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Граір Баліан. За його словами, через протидію офіційного Мінська, спостерігачі прибувають до Білорусі на три тижні пізніше від планованого терміну і таким чином вони вже пропустили деякі етапи передвиборчої кампанії. Граір Баліан також заявив, що місія ОБСЄ стурбована упередженим висвітленням виборчої кампанії з боку державних засобів масової інформації Білорусі ― на користь діючого президента Олександра Лукашенка. Представник ОБСЄ зауважив, що 60% ефірного часу на білоруському телебачені присвячується виключно Олександрові Лукашенкові. А матеріали, присвячені двом іншим кандидатам подаються з негативним відтінком.

Зі свого боку, Президент Білорусі Олександр Лукашенко у вівторок на зустрічі з виборцями заявив, що керівник групи спостерігачів ОБСЄ Ганс-Ґеорґ Вік після президентських вибоів буде змушений покинути Мінськ. За словами білоруського президента: «Ганс-Ґеорґ Вік очікує, що Лукашенко викине його геть з Білорусі до президентських виборів… але ми його викинемо після виборів».

А вже сьогодні, Олександ Лукашенко заявив журналістам, що йому байдуже, якщо західні спостерігачі не визнають результати президентських виборів у Білорусі. За його словами, «Головне – щоб їх визнав білоруський народ».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG