Доступність посилання

ТОП новини

Якої шкоди завдала система розвідки «ЕШЕЛОН» політиці та економіці країн Європейського Союзу?


Якої шкоди завдала система розвідки «ЕШЕЛОН» політиці та економіці країн Європейського Союзу?

Страссбург, 6 вересня 2001 - Цієї середи Європейський Парламент у Страссбурзі обговорив справу щодо американо-британської системи розвідки відомої під назвою «ЕШЕЛОН». Парламентарі намагаються з’ясувати якої шкоди завдав «ЕШЕЛОН» політиці та економіці країн Європейського Союзу.

З основною доповіддю стосовно шпигунської діяльногсті американо-британської розвідувальної системи «ЕШЕЛОН» перед перед європейськими парламентарями виступив комісар ЄС у справах інформації Еркі Лііканен. Він відзначив, що група європейських експертів провела кропітку роботу з вивчення шпигунської діяльності «ЕШЕЛОНУ» і дійшла висновку, що Сполучені Штати Америки - засновники системи глобального шпигунства «ЕШЕЛОН» та їх партнер Великобританія порушили шостий параграф Договору про Європейський Союз а також Хартію Європейського Союзу про права людини та основні засади свобод та демократії, а також порушили право на приватні таємниці і власність.

Європейська Комісія та спеціальний розслідувальний комітет у справах «ЕШЕЛОНУ» вивчав два сценарії його діяльності. Перший - використання системи суто для розвідувальних цілей і другий - використання системи «ЕШЕЛОН» з метою послаблення економічної, технічної, наукової, фінансової та політичної конкурентноспроможності Європейського Союзу в світі.

Шодо першого, то в представнків Європейської Комісії, - заявив її комісар Ерккі Лііканен,- вже не виникає сумнівів, що Сполучені Штати Америки при допомозі супутникової і телекомунікаційної підслуховувоючої системи «ЕШЕЛОН» кілька останніх десятеліть шпигують за країнами Європейського Союзу ледве не в усіх ділянках політичного та економічного життя. Щодо другого то поки, що вдалось встановити лише кілька випадків, коли США скориставшись системою «ЕШЕЛОН», зірвали контракт французької корпорації «АЕРОБУС» , вартість якого кілька мільярдів доларів, та контракти кількох європейських країн стосовно поставок в Латинську Америку устаткування для погашення лісових пожеж, досліджуються інші випадки комерційного шпигунства.

З метою протидії «ЕШЕЛОНу», європейська комісія пропонує створити спеціальну систаму контршпигунства Ай-Ес-Ес-Пі (Інформейшен Системс Сек’юріті Полісі).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG