Доступність посилання

ТОП новини

Український громадянин проти України


Український громадянин проти України

Київ, 6 вересня 2001 - Адвокат матері загиблого журналіста Гонгадзе Андрій Федур заявив про підготовку документів для відкриття справи своєї підзахисної в Європейському суді з прав людини. Відповідачем у цій справі має бути держава Україна, оскільки нею було порушено, на думку адвоката, статтю 2 Конвенції з прав людини, яка захищає право на життя.

Що дає підстави Андрію Федуру сподіватися на відкриття справи Лесі Гонгадзе у Страсбурзі? Чи були подібні прецеденти з громадянами України? Чи була відповідачем у справі коли-небудь ціла держава? Адвокат Лесі Гонгадзе свої звинувачення, висунуті проти України, ґрунтує на бездіяльності генерального прокурора після заяви до нього (влітку 2000 року) журналіста Георгія Гонгадзе, за твердженням якого за ним стежили невідомі. Тим самим було порушено статтю 2 Конвенції з прав людини, що захищає право на життя. Федур сподівається на відкриття справи у Європейському суді з прав людини. Однак процес цей нешвидкий сам по собі. До того ж є умова – аби позивач довів, що ним було вичерпано усі можливості у національних засобах захисту. Приблизно за місяць адвокатська фірма Андрія Федура за допомогою інших колег остаточно підготує документи для подання до суду у Страсбурзі.

Нагадаю, що від 19 вересня 1997 року українські громадяни отримали змогу звертатися до Європейського суду з прав людини. І за цей час чимало осіб скористалося такою нагодою. Однак фахові юристи твердять, що Страсбурзький суд у більшості випадків не приймав скарги українських громадян. Є і винятки. Однак достеменно про них майже нічого не відомо – оскільки час, коли справа береться до розгляду, є надзвичайно довгим.

“Український громадянин проти України” – то таких справ в Європейському суді з прав людини досі не було.

Чи не хотів адвокат Андрій Федур своєю заявою про звернення до Європейського суду з прав людини підштовхнути українські судові органи та Прокуратуру до виходу зі смуги відписок та замовчування?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG