Доступність посилання

ТОП новини

У Дурбані назріває зрив конференції ООН?


У Дурбані назріває зрив конференції ООН?

Прага, 6 вересня 2001 - Низка міжнародних правозахисних організацій, за повідомленням у четвер агенства Ройтерс, не підтримують підсумкову декларацію Міжнародної конференції по боротьбі з расизмом у Дурбані. У четвер делегації форуму ООН працювали за зачиненими дверима, де обговорювали новий варіант проекту підсумкового документу.

Не менше 77 з 166 організацій, котрі брали участь у міжнародному форумі з прав людини у південноафриканському Дурбані, що відбувався паралельно з конференцією ООН проти расизму, підписали спільну заяву про те, що «анти-ізраїльська риторика, вдосталь використана у тексті підсумкової декларації, є проявом неповаги, нетерпимості, і дуже недоречна для міжнародних зібрань такого рівня». «Все це нагадує душок звичайного антисемітизму»,-заявив Уейд Хендерсон, директор міжнародної правозахисної організації Leadership Conference on Civil Rights – однієї з найвідоміших ассоціацій США з прав людини.

У середу ввечері прем’єр-міністр Франції Ліонель Жоспен заявив на засіданні кабінету міністрів: «якщо прирівнювання сіонізму до расизму й надалі фіґуруватиме у підсумковому документі, питання відкликання делегацій Франції та ЄС негайно постане згідно домовленностей з нашими європейськими партнерами». Якщо ж згадані делегації покинуть форум, то це «ознаменує його провал» і матиме «міжнародні наслідки» для стосунків Європи з ООН та країнами третього світу, підкреслив у розмові з журналістами офіційний представник уряду Франції Жан-Жак Кейранн. Хоча представник Бельгії Коен Вервайке відразу ж відкинув можливість відходу делегацій ЄС на етапі закритих переговорів навколо проекту підсумкової резолюції.

У четвер уряд ПАР, як господар, запропонував ще один компромісний варіант проекту підсумку антирасистської конференції ООН. У ньому змінені формулювання стосовно Ізраїлю і це мало би, на думку господарів, відкрити шлях до компромісу з делагаціями ЄС.

А скандальний документ-підсумок неурядового форуму у Дурбані вже переданий генеральному секретареві Всесвітньої конференції , Верховному комісарові ООН Мері Робінсон. Він має бути включеним, разом з планом дій, до підсумкової декларації антирасистського зібрання. 77 організацій, що відмовилися його підписати, репрезентують 37 країн Європи, США та Південно-Східної Азії. Нагадаємо, що в неурядовому резюме у Дурбані сіонізм прирівняний до расизму, що на думку урядових делегацій США та Ізраїлю є найгіршим «антиєврейським документом з часів нацизму». Негативну оцінку цій декларації дала й Мері Робінсон. Чи буде віднайдений компроміс на конференції ООН по боротьбі з расизмом, ми дізнаємося у найближчі години.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG