Доступність посилання

ТОП новини

Конференція ООН проти расизму


Конференція ООН проти расизму

Прага, 6 вересня 2001 – В передостанній день конференції ООН в Дурбані, присвяченої боротьбі з расизмом і ксенофобією, її учасники і далі намагаються подолати розбіжності у справі прикінцевого документа. Африканські країни домагаються осуду колоніалізму на африканському континенті, рабства негрів в Америкі кілька століть тому, окреслення цих гріхів в прикінцевому документі конференції, як «злочинів проти людяності» і врешті виплати колосальних фінансових компенсацій.

Крім усіх згаданих вимог, звернених у минуле кількасотлітньої давності (коли ідеться зокрема про работоргівлю), з якими виступають радикально настроєні африканські делегати, інші учасники конференції, які дещо реальніше розглядають ці абсурдні претензії, вимагають тим часом від західних країн скасування астрономічних боргів африканських країн, надання цим країнам економічної й фінансової допомоги без жодних попередніх умов. Делегати Європейського союзу та з інших західних країн підкреслюють у розмовах з журналістами, що колоніалізм і рабство чорних африканців уже не раз осуджено і ці явища, за які відповідальність несуть минулі покоління, нині відійшли в минуле. Вони, однак, підкреслюють, що і нині вони висловлюють глибокий жаль із приводу цих історичних гріхів своїх далеких предків, проте відкидають домагання сплати компенсацій або надання безапеляційної фінансової та економічної допомоги. Зрештою, низка західних країн протягом своєї історії не мала нічого спільного ні з рабством, ні з колоніалізмом.

Оглядачі при цьому підкреслюють, що країни третього світу, зокрема африканські й арабські фактично перетворили форум, який мав визначити шляхи боротьби з расизмом, у расову й політичну конфронтацію і нову хвилю ненависті.

Учасникам конференції так і не вдалося домовитися у справі формулювання близькосхідного конфлікту, який арабські делегати домагаються представити у підсумковому документі, як расовий. Раніше, на знак протесту проти цих домагань конференцію залишили делегації США й Ізраїлю. Нині подібний крок розмірковує делегація Європейського союзу, яка досі закликала до компромісу. Ми не знаходимо європейців надто гнучкими і ми не потребуємо їхніх уроків, риторично заявив палестинський представник у Південно-Африканській Республіці і член палестинської делегації на конференції Сулейман аль-Герфі. Після кількох подібних заяв міністр закордонних справ Франції Жоспен закликав делегатів Франції і ЄС залишити конференцію. Після відходу делегації Європейського союзу, як передбачають оглядачі, конференцію залишать і 13 країн – кандидатів до Європейського союзу, а також Австралія, Канада і Японія. Таким чином на конференції можуть залишитися лише країни Третього світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG