Доступність посилання

ТОП новини

Віктора Чорномирдіна в Донецьку шанують наче президента, а не просто посла


Віктора Чорномирдіна в Донецьку шанують наче президента, а не просто посла

Донецьк, 6 вересня 2001 - Вже другий день його супроводжує особисто голова обласної адміністрації Віктор Янукович, а газета облради і адміністрації «Жізнь» вийшла сьогодні з основним матеріалом номера «Посол Росії більше ніж посол». В ньому Чорномирдін порівнюється з Бенжаміном Франкліном і розповідається про давнє і добре ставлення російського екс-прем’єра до донецької області.

Така гостинність для Донецька є закономірною, бо як заявив Янукович «дві третини промислових підприємств реґіону мають давні економічні зв’язки з російськими заводами. До того-ж область підписала довгострокові угоди про економічне співробітництво з 9 російськими областями.»

Основним питанням на зустрічі з економічною та адміністративною елітами донеччини було введення Росією ПДВ на українські товари та аналогічний крок у відповідь України. Через це тільки у липні і серпні імпорт з Росії на донеччину зменшився на 44%, а експорт донецької продукції в Росію на 23%.

Чорномирдін пообіцяв підняти питання скасування ПДВ перед урядом і президентом Росії. За його словами Росія сама себе покарала цим податком.

Вважається, що основною метою візиту Чорномирдіна на Донбас є не просто ознайомлення з економічними можливостями та інвестиційною привабленістю реґіону, а конкретно доля Харцизького трубного заводу, господарем якого днями стала корпорація «Індустріальний союз Донбасу». ХТЗ є єдиним в СНД виробником труб великого діаметру і його продукція передусім знаходила збут в Росії. Зокрема її купував російський «Газпром», втім останнім часом введення Росією квот призвело до втрати ХТЗ частини російського ринку, через що, до речі, завод майже рік не могли приватизувати, бо не ясними були його перспективи. Зараз ІСД, який викупив 76% акцій ХТЗ заявив про намір створити на базі заводу спільне підприємство за участю найбільших російських споживачів труб в тому числі і «Газпрому». Називається навіть конкретна дата створення такої промислово-фінансової групи – листопад цього року.

То-ж візит ЧВС в Харцизьк був не випадковим. Він відвідав ХТЗ і заявив, що допоможе ІСД у переговорах з «Газпромом». На його думку, без харцизької труби «Газпром» не обійдеться.

У четвер Чорномирдін відвідав тренувальну базу футбольного клубу Шахтар, а 7 вересня планується його поїздка до Меморіалу загиблим воїнам на Савур-могилі.

Якоїсь яскравої політичної реакції візит ЧВС на донеччину не викликав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG