Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний Форум у Криниці: Україна не представлена адекватно


Міжнародний Форум у Криниці: Україна не представлена адекватно

Криниця, 6 вересня 2001 - Розмова з делегатом Форуму, що проходить у польському курортному місті Криниця, паном Олегом Соскіним.

Олег Соскін: Я думаю, що Україна, на жаль, не представлена на Форумі адекватно. Бо все таки потрібно, щоб тут був президент України Кучма. Оскільки Форум стає все більш впливовим і вже нагадує навіть рівень Давоса. Особливістю Форума є засідання Вишеградської четвірки і для України було-б дуже важливим взяти участь в цьому засідання, оскільки це могло-б нам допомогти подолати певну ізоляцію України на сьогоденні. А в перспективі Україна може опинитися знову за «залізною завісою» від Європи і якраз участь нашого вищого керівництва у цьому Форумі могла-б сприяти входженню в Центрально-європейську спільноту і врешті-решт в так часто декларованій думці президента, що нам потрібно рухатися до Європейського Союзу.

Ганна Стеців: Ми бачимо, що цей Форум дуже представницький: є тут і посол США в Польщі Хрісофер Хіль, посол Російської Федерації, посол України Дмитро Павличко, колишній голова ВР Білорусі професор Станіслав Шушкевич, перед виборами в Білорусі це дуже цікаво. Очікуємо прем’єр-міністра України. Чи можна ставити питання наближення України до Вишеградської групи?

Олег Соскін: На мою думку було-б дуже добре як-би прем’єр не просто поставив це питання, а потрібно вже вести переговори: «Яким чином Україна може приєднатись до Вишеградської групи?» І чим швидше ми це зробимо, тим краще буде для України. Якщо прем’єр не поставить цього питання і не буде його обговорювати, то це буде величезний мінус для України і для нашого подальшого соціально-економічного розвитку і навіть нашої майбутньої далекої інтеграції в ЄС.

Ганна Стеців: Перше пленарне засідання сесії економічного форуму в Криниці звучить так: «Чи залишається Європа розділеною? Які є можливості і вимоги Європи на порозі третього тисячоліття?» З огляду на цю тему, з чим підходить Україна до такої розмови?

Олег Соскін: На жаль ми знаємо, що в Україні нема повної визначеності щодо входження в європейські системи. Ми продекларували, що йдемо в ЄС, але тоді треба продекларувати, що ми подаємо заявку в НАТО. На сьогодняшній день наше керівництво повторює: «Ми позаблокова держава». Як можна бути нейтральною, позаблоковою не відомо, тим паче НАТО це не є вже блок. Я думаю, що цей Форум може стати надзвичайно важливим, якщо проявить свою політичну волю і економічну зрілість прем’єр Кінах. Якщо він поставить конкретіні питання і покаже, що Україна готова рухатись до Європи. Це важливо і в тому розумінні, що Польща через 2-3 роки стане членом ЄС.

Ганна Стеців: Такий шанс для прем’єра України буде, оскільки попереду засідання «Євроінтеграція: шанси і загрози».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG