Доступність посилання

ТОП новини

Чи білоруси знову потраплять на рівень 1990 року? Погляд з Литви


Чи білоруси знову потраплять на рівень 1990 року? Погляд з Литви

Вільнюс, 7 вересня 2001 — "Моя сімдесятилітня сестра напевно голосуватиме за О.Лукашенка. Мотив дуже простий – він своєчасно платить пенсію", розповідає литовському щотижневому журналові "Veidas" ("Обличчя") Юрій Гиль, голова громади білоруської мови імені Франциска Скорини в Литві. Стаття в журналі зветься "Білоруси намагаються повернутися в 1990-і роки".

Більшість бабусь, що мешкають в селах Білорусії, напевно віддадуть свої голоси за диктатора, за словами Гиля. Мовляв, селяни "люблять" О.Лукашенка, хоча самі не дуже розуміють, за що. А він хитрий. Він наказав головам колгоспів всіх мешканців села задарма забезпечувати дровами, поорати городи. Робітники ферм голосуватимуть, як голова колгоспу скаже. Для них голова колгоспу і президент – найбільші авторитети. Біля 20 відсотків населення білоруського села є електоратом Лукашенка, вважає Юрій Гиль.

Інша частина прихильників Лукашенка – так звана "аристократія", тобто директори державних підприємств і працівники КДБ, які бояться за своє майбутнє. На думку Гиля, збереження Лукашенка на посаді президента забезпечується тим, що національна інтелігенція змізерніла, домінує зрусифікована культура.

Різні білоруські громади в Литві об'єднують біля 60 тисяч чоловік. Колишній член Сейму Литви Рімантас Плейкіс керує радіостанцією "Baltijos bangos" - "Балтійські хвилі", яка 18,5 годин на добу передає програми для білорусів. Радіостанція діє вже майже два роки. На початку діяльності радіо зіткнулося з чималими перешкодами. Плейкіс вважає, що його радіостанція дуже сприяє поширенню просвітительської думки в Білорусії. Але свідомість народу Білорусії Плейкіс вважає ще дуже низькою. Свідомою можна звати лише невелику частину національної інтелігенції, молодь, також робітників у великих містах. Їх рівень свідомості значно підвищили профспілки, лідер яких Володимир Гончарик є найсерйознішим суперником Лукашенка в боротьбі за посаду президента. До федерації профспілок тепер належить понад 4 мільйони спосеред 10 мільйонів мешканців Білорусії. Підримку Гончарикові декларували не тільки всі опозиційні партії, але й комуністична партія.

Декотрі аналітики вважають, що в разі чесних виборів Гончарик отримав би біля двох третин голосів. "Якщо на виборах одержав би перемогу колишній номенклатурщик В.Гончарик, Білорусія знов осягла би рівень 1990 року. Тоді в моїй країні було набагато більше прогресу. З Гончариком більшість білорусів пов'язують надію на демократію", сказав Юрій Гиль.

Член Сейму Литви Альвідас Медалінскас вважає, що в разі перемоги Гончарика значно зменшилася би міжнародна ізоляція Білорусії, хоча він також важко прогнозуємий політик. Литві невигідно, шо Білорусія, з якою в Литві найдовший кордон, вважається за недемократичну країну. Але ані Ю.Гиль, ані Р.Плейкіс не вірять, що 9 вересня Гончарик перемінить О.Лукашенка. Мовляв, очевидно, що Лукашенко піде на найрізноманітніші махінації. Якщо "ескадрон смерті" "Алмаз" брав участь у знищенні 30 чоловік, в тому числі віце-прем'єра Віктора Гончара і його друга Красовського, також журналіста ОРТ Дмитра Завадського, за такі речі фактичного керівника країни слід судити в його країні або разом з колишнім диктатором Югославії Слободаном Милошевічем він має стати перед міжнароднимм Гаагським трибуналом, за словами Рімантаса Плейкіса, керівника литовської радіостанціі для білорусів "Балтійські хвилі".

Але й в разі перемоги теперішнього президента господарська криза вимусить Лукашенка відкрити ринок для західних інвесторів, вважає вільнюський журнал "Veidas". Мовляв, підчас отстаннього параду 9 травня на мінських площах не було видно ані танків, ані "катюш", бо військовцям довелося все паливо віддати на трактори колгоспників, щоб вони змогли ниви зорати..

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG