Доступність посилання

ТОП новини

Паломництво хасидів в Україну


Паломництво хасидів в Україну

Київ, 7 вересня 2001 - На цьому тижні відбувається щорічне паломництво хасидів до могил проповідників хасидизму в Умані, Меджибожі та Брацлаві. Одна з найзначніших єврейських релігійних течій – хасидизм, – зародилася у 30-х роках ХVIIІ століття на Поділлі. Її назва походить від слова «хасид», що означає «благочестивий». Засновником хасидизму був рабин Ісраель бен Еліезер, якого сучасники прозвали Баал Шем Тов, тобто «Власник Доброго Імені». Після багаторічних мандрів по єврейських громадах України він 1740 року повернувся до рідного Меджибожа і до кінця життя проповідував там своє вчення.

Хасидизм виник як містичний рух простолюду, незадоволеного вишуканою талмудичною вченістю, що панувала у синагогах. Нова, глибоко емоційна, зрозуміла кожному віра більше відповідала потребам людини, заклопотаної щоденним пошуком засобів для прожиття, до того ж часто у вороже налаштованому оточенні.

Основою хасидизму є своєрідний пантеїзм – переконаність у повсякчасній присутності Бога у кожному явищі, у цілковитій наповненості світу Богом. Хасиди вважають зв’язок людини з Богом таким міцним, що її щира молитва спроможна за божого посередництва впливати на світ. Найбільше здатний злитися з Богом під час екстатичної молитви справжній праведник – цадик, душа якого перебуває на небі і сходить на землю тільки для допомоги іншим.

Проте благочестя людини, вчать хасиди, залежить не тільки від піклування цадика про її душу, а і від її особистих зусиль (цитата): «Існує талмудичний вислів: «Якщо всі люди розкаються, прийде спаситель-Месія». І тоді я вирішив зробити щось для цього, але з чого почати? Світ такий великий! А, мабуть-таки, почну з самого себе!».

З України хасидизм поширився на Білорусь, Польщу та Литву, набувши там раціоналістичнішого вигляду внаслідок реформування його теологом Шнеуром Залманом наприкінці ХVIIІ століття. Нині у світі налічується десятки тисяч послідовників хасидизму. Щороку напередодні єврейського Нового року тисячі хасидів приїздять до Меджибожа, Умані та Брацлава помолитися на могилах Баал Шем Това та інших провідних проповідників хасидизму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG