Доступність посилання

ТОП новини

За кордоном триває судовий процес, який в перспективі може серйозно заплямувати репутацію чільних українських урядовців, включно з Леонідом Кучмою


За кордоном триває судовий процес, який в перспективі може серйозно заплямувати репутацію чільних українських урядовців, включно з Леонідом Кучмою

Турін - Одеса, 7 вересня 2001 - Йдеться про справу заарештованого в Італії президента одеського холдингу Синтез Олександра Жукова, якого на Заході називають нелегальним торговцем зброєю номер один. У квітні цього року Жукова затримав Інтерпол, і провідні європейські газети почали писати про те, що так звана одеська мафія всупереч санкціям ООН озброювала Хорватію під час війни на початку 90 років. В італійського слідства, яке тривало кілька років, є дані про те, що з України на Балкани потрапило щонайменше 18 кораблів зі зброєю. Як кажуть експерти, неможливо було вести торгівлю у таких масштабах без відома чільних українських урядовців.

Не випадково, що саме справа Олександра Жукова викликала таке зацікавлення не лише у Києві, але й у причорноморській Одесі. Саме пан Жуков має під контролем і Морський транспортний банк у якому сконцентрована значна частина бюджетних коштів Одеси.

Підвладні нинішній мерії мас медія полюбляють говорити про те, що Руслан Боделан мав з Олександром Жуковим зв’язки не більші ніж з іншими представниками бізнесу. Але, чомусь у будинку мерії стоїть банкомат саме Морського транспортного банку...

Але, залишимо власні міркування.

Не зайвим буде сказати, що зустрітися з державним обвинувачувачем у справі Олександра Жукова в Італії - Пауло Тампоні було набагато легше ніж з представниками одеських правоохоронних органів. Він погодився на зустріч і розпровів під час розмови чимало цікавого...

Отож, за словами державного обвинувачувача прокуратури міста Турин в Італії Пауло Тампоні - "Олександр Жуков нині перебуває в Італії. Трибунал у Турині вже двічі підтверджував справедливість та законність його арешту".

Ігор Столяров: В Одесі нині активно поширюються інформації про те, що Олександра Жукова незабаром виправдають або звільнять під заставу. Чи можна говорити про це?

Пауло Тампоні: На цей момент Олександр Жуков перебуває у в’язниці і розмови про його звільнення або виправдання не ведуться. Італійський Закон передбачає звільнення під заставу. Але, підсудний не має права - на час слідства - залишати територію Італійської республіки і має перебувати під постійним контролем правоохоронних органів. Про повернення Жукова в Україну чи Росію до завершення суду і виконання можливого рішення говорити не доводиться.

Чи Ви розумієте проблеми цього процесу? Слід знати, що не все у силі Олександра Жукова. Все є у компетенції Італійського закону. Це дуже делікатне і принципове питання.

Ігор Столяров: Чи цікавилися інформацією про перебіг справи Олександра Жукова правоохоронні органи України? Це моє запитання викликане тим, що у матеріалах на цю тему оприлюднених на сторінках італійської преси згадується і порт Одеса.

Пауло Тампоні: Там мова йде не лише про Одесу. У справі фігурують так само порти Іллічівськ, Миколаїв та порт-пункт "Октябрьский". Ми вже написали запит до Міністерства юстиції України. Очікуємо відповідь від правоохоронних органів на поставлені запитання. Запитань багато, але говорити про це до завершення розгляду справи не можу.

Ігор Столяров: Скільки, на Вашу думку, ще триває розгляд цієї справи?

Пауло Тампоні: Перша фаза розслідування вже закрита. У вересні наявні матеріали передадуть юристам і розпочнеться їхній розгляд. Італійський Закон передбачає надалі кілька можливих варіантів розвитку подій. Доречі, Олександр Жуков вже подав одне клопотання з проханням розпочати розгляд його справи. До іншого трибуналу справа Жукова потрапити не зможе. Його судитимуть у Турині.

Ігор Столяров: Чи фигурує у справі Олександра Жукова прізвище міського голови Одеси Руслана Боделана? Чи Вам щось відомо про їхні зв’язки. Опозиційна преса, доречі вже писала про тісні зв’язки пана Жукова з такими людьми як Олександр Ангерт і Руслан Боделан.

Пауло Тампоні: Я про це чув...

Переконаний, що будь який журналіст, який зустрічався у прокуратурі Турина /Італія/ з паном Тампоні - виходив з його кабінету з думкою про те, що цей державний обвинувачувач є людиною рішучою, принциповою і розпочату справу обов’язково доведе до кінця. Таке враження супроводжує дотепер і мене...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG