Доступність посилання

ТОП новини

Навколо президентських виборів у Білорусі. Погляд з України


Навколо президентських виборів у Білорусі. Погляд з України

Київ, 10 вересня 2001 - Більшість українських аналітиків, які відстежують вибори в Білорусі, кваліфікують їх перебіг як індикатор авторитарного режиму, і переконані, що саме на прикладі цих виборів Україна має навчитися, яких помилок не можна припускатися.

З огляду на те, як українські ЗМІ висвітлюють вибори в сусідній державі, за якою закріпився статус найбільш недемократичної країни в Європі з найавтократичнішим керівником на чолі, українські владоможці не дуже переймаються уроками історії.

За останній тиждень білоруська тема на професійному рівні фігурувала виключно в незалежних мас-мадіа. Позиція ж більшості українських мас-медіа фактично до останніх днів була відверто байдужою. Певний інтерес з’явився лише напередодні 9 вересня, і те з концентрацією уваги на скандальних епізодах та на другорядних проблемах.

Пропрезидентські медіа зосередили увагу на тому, аби показати , що український керівник держави кращий від білоруського. Однак це ніяк не вказує на симпатії до представників білоруської опозиції.

Не виявляє свого інтересу до виборів в Білорусі й політична еліта. Голова фонду “Демократичні ініціативи” Ілько Кучерів пояснює це звичкою українців зосереджуватися лише на внутрішніх, суто українських справах. А останнє, свідчить про те, що українські журналісти та політичні еліти не розуміють до кінця небезпеки Лукашенка, і що виборчі технології в Білорусі можуть повторитися і в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG