Доступність посилання

ТОП новини

В Македонiї продовжується миротворча операцiя НАТО пiд назвою “Головнi жнива”, а одночасно тривають дебати про присутнiсть мiжнародних сил в країнi пiсля її завершення


В Македонiї продовжується миротворча операцiя НАТО пiд назвою “Головнi жнива”, а одночасно тривають дебати про присутнiсть мiжнародних сил в країнi пiсля її завершення

Бєлград, 10 вересня 2001 – До Скоп’є у недiлю прибув американський генерал Джозеф Ралстон, командувач сил НАТО у Європi. Темою його розмов з президентом Борисом Трайковським та iншими урядовцями було продовження миротворчої операцiї пiсля 26 вересня, коли формально завершуються “Головнi жнива”. Македонська сторона наполягає на тому, що пiдроздiли НАТО пiсля цiєї дати не можуть залишитися в країнi. Проте, оглядачi зазначають, що йдеться не про змiст, а про форму. Iншими словами, Скоп’є ймовiрно погодиться, щоби миротворцi залишилися в країнi у разi якщо формально будуть пiдпорядованi Органiзацiї об’єднаних нацiй. Нагадаємо, що мiнiстри закордоннних справ Європейського союзу протягом вихiдних у Бельгiї дiйшли згоди щодо доповнення мирного плану. Згiдно з ним, у складi майбутнiх миротворчих сил, пiд прапором ООН, разом з вiйськовослужбовцями захiдноєвропейських країн, мали б бути й пiдроздiли Збройних сил Росiї, України, Швецiї та Фiнляндiї, якi будуть запорукую нейтральностi. Звичайно, Рада безпеки ООН ухвалить вiдповiдне рiшення лише на вимогу Македонiї.

Операцiя “Головнi жнива” тим часом продовжується в околицях Тетова, де знаходяться головнi бази албанських повстанцiв. За неофiцiйними даними, у недiлю зiбрано лише близько ста одиниць зброї. Представник НАТО заявив, що у понедiлок розпочинається знищення 1 200 одиниць зброї ранiше складених албанськими повстанцями.

До Македонiї протягом вихiдних повернулося вiсiм тисяч етнiчних албанцiв, якi знайшли тимчасовий притулок у Косовi. Алi Ахметi, полiтичний лiдер повстанської армiї, заявив, що для його землякiв вiйна завершилася. Бiльшiсть слов’ян, навпаки, не висловлює такий оптимiзм. Урядовцi зазначають, що ситуацiя нормалiзується аж тодi, коли Збройнi сили й полiцiя повернуться в усi райони контрольованi повстанцями.

Поки усi обговорюють полiтичний та вiйськовий аспекти кризи, економiсти попереджають, що Македонiя внаслiдок бойових дiй збанкрутувала та що наступаюча зима може стати катастрофiчною. Збитки спричиненi вiйною становлять пiвтора мiльярда доларiв. Для країни, яка має два мiльйони мешканцiв, це жахлива сума! Бiльшiсть заводiв не працює нi не сплачує податки та борги. У порiвняннi з минулим роком виробництво скорочено в десять вiдсоткiв. Значна частина врожаїв пропала внаслiдок посухи та пожеж, так що Македонiя буде змушена ввозити пшеницю. Перервано переговори з Мiжнародним валютним фондом, Свiтовим банком та iншими мiжнародними iнституцiями й компанiями. Урядовцi заспокоюють громадян обiцяючи мiжнароднi донацiї. Проте, донорська конференцiя зумовлена нормалiзацiєю ситуацiї в країнi. А нормалiзацiя – далеко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG