Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори в Білорусі. Македонія


Президентські вибори в Білорусі. Македонія

Прага, 11 вересня 2001 – Західна преса продовжує відгукуватися на президентські вибори в Білорусі, які залишають республіку під диктатурою радянського зразка на дальші 5 років і відкривають шлях для Лукашенка для дальшого об’єднанння з Росією. Західні газети коментують також ситуацію в Македонії, закликаючи союз НАТО залишити там миротворчі підрозділи доти, доки не буде установлено миру.

Посилаючись на оглядачів і на опозиційного кандидата у президентських виборах в Білорусі Владіміра Ґончаріка, газета «Уолл стріт джорнел» пише про обман і маніпуляції під час виборів. Далі газета повідомляє про понеділкові масові демонстрації в Мінську, на які прибули робітники і студенти зі всієї республіки, які вважають, що Лукашенко вкрав недільні вибори. І вони, здається, мають рацію, пише «Уолл стріт джорнел», посилаючись на численні сигнали про порушення правил голосування і провокації проти міжнародних спостерігачів. При цьому «Уолл стріт джорнел» підкреслює, що єдиною країною, яка має вплив на білоруського диктатора, це Росія, з якою Білоруську республіку єднають історичні зв’язки. Тим часом Захід може лише вказати на порушення правил під час виборів і задекларувати свою підтримку демократичним силам у республіці.

Тим часом газета «Вашінгтон пост» містить коментар представника міжнародної організації «Бруклін інстітюшенс» Іво Даадлера у справі миротворчої місії НАТО в Македонії. Ця місія, організована для збору зброї від албанських бойовиків, мала би закінчитися у вересні. Як і низка інших оглядачів, автор вважає, що виведення миротворчих підрозділів означатиме відновлення збройного конфлікту, якщо не громадянської війни. Він вважає, що союз НАТО мав би залишити миротворчі підрозділи, ба більше – надіслати нові, якщо він бажає запобігти продовженню конфлікту. На його думку, побоювання оглядачів і македонських політичних діячів, що міжнародні сили тут застрянуть на невизначений час, як в Боснії або краї Косово, безпідставні, бо в Македонії є добре організовані державні структури і громадянське суспільство, що мало би забезпечити порівняно швидке відновлення миру і порядку.

Західні оглядачі продовжують коментувати також ситуацію на Близькому сході, де не вщухає напруження після останніх терористичних атак палестинських самовбивць, а також в Афганістані, де, згідно з непідтвердженими повідомленнями, загинув командир повстансьих загонів, які ведуть боротьбу проти режиму талібан на півночі Афганістану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG