Доступність посилання

ТОП новини

Чого більше в чутках про українців у Чеській Республіці - правди про тяжку працю чи вигадок про всюдиприсутню мафію з України


Чого більше в чутках про українців у Чеській Республіці - правди про тяжку працю чи вигадок про всюдиприсутню мафію з України

Прага, 11 вересня 2001 - З думками багатьох зарубіжних фахівців знайомить останнє число чеського часопису «Редхот».

На початку два зауваження. Перше: чеський аналіз грунтується на матеріалах досліджень про останню хвилю української еміграції, зроблених американськими, канадськими і словінськими вченими. По-друге, стаття є чи не першою цього року публікацією, котра не носить негативного характеру, як більшість матеріалів про Україну та українців у чеських масмедіях, а намагається розглянути проблему об´єктивно. Красномовною в цьому контексті є назва публікації : «Як ми хочемо жити без українців».

На початку кілька офіційних цифр. Сьогодні в Чеській Республіці живе близько 52 тисяч громадян України. За словаками вони є найбільшою групою іноземців. Статистично найбільша їх кількість зайнята на будівництві, переважно як низькокваліфікована робоча сила. При цьому, як зазначено в статті, багато з робітників має вищу чи середню освіту. Іншими словами, ця частина поширеної у світі інформації про українців у Чехії відповідає реальності. Словінський соціолог Станко Зґонец дав цьому явищу назву »український феномен». Він також звернув увагу і на певні викривлення фактів. Якщо українські чоловіки і справді найбільше зайняті на найтяжчих будівельних роботах, то в мафіанських структурах громадяни України не грають першої скрипки. Від себе додам, що чеська поліція для іноземців також засвідчила, що цього року кількість злочинів, скоєних громадянами України на чеських теренах, зменшилась удвоє. Причина, на думку фахівців - у запровадженні віз.

Не відповідає правді й те, що українці забирають працю чехам. »Ні, - читаємо в статті, - за незначними вийнятками, чехи не прагнуть працювати на будовах. Державна підтримка безробіття є вищою, ніж платня на будові, та й за ті кілька тисяч чехи на роботу не ходитимуть». Українці - не тільки дешева робоча сила, їньою сильною стороною є висока продуктивність праці. Саме українці тримають чеську будівельну індустрію на доволі високому рівні в Європі. Якщо б на місцях українців працювали чехи, то зведення будинку, наприклад, у Празі коштувало б набагато дорожче. Без українців, - читаємо в статті, - будівельна промисловість в Чехії опинилася б на ще нижчому рівні, ніж була перед поверненням капіталізму.

І ще один міф ― про українців-злодіїв. Як зазначається в статті, переважна більшість українців, які працюють в Чеській Республіці, - чесні люди, які прагнуть одного: заробити гроші на утримання родин вдома. Кількість злодіїв, пияків чи забіяків відповідна до кожного іншого народу. »Чехам потрібно усвідомити, що ті, котрі входять у мафію чи крадуть, не є більшістю».

І ще таке. На думку фахівців, чинне чеське законодавство створює багато перешкод на шляху отримання офіційного дозволу на працю чи перебування в країнї. Саме тут починається дорога до нелегального працевлаштування. Весь процес потрібно зробити більш прозорим. Потрібно також, як зазначає стаття, більше говорити про проблеми чужинців у Чехії. Джерелом найбільших вигадок і чуток про них є передусім упереджене ставлення чехів до національних меншин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG