Доступність посилання

ТОП новини

Україні не загрожує виключення з Ради Європи


Україні не загрожує виключення з Ради Європи

Київ, 12 вересня 2001 - Такий висновок зробили журналісти після зустрічі із доповідачами ПАРЄ Ханною Северінсен та Ренетою Вольванд. Моніторинг, якій провадить в Україні ця міжнародна організація, зовсім не означає введення якихось санкцій. Навпаки, це є допомога країні. У разі ж успішного проведення парламентських виборів доповідачі ПАРЄ пообіцяли розпочати постмоніторинговий процес.

За два тижні у звіті стосовно України, який робитимуть доповідачі ПАРЄ, вони зазначать, що законодавчий процес рухається у потрібному напрямку, особливо що стосується урегулювання судової системи. Від 95-го року, на думку Ханни Северінсен, Україна прогресує. Цікаво, що сказала б доповідачка ПАРЄ, якби їй, а не журналістам, генеральний прокурор України Михайло Потебенько заявив, що він відверто не розуміє, чому санкції на арешт дають тепер лише судді, а не прокурори. “Суди тепер торжествують – заявив Генпрокурор – Оце втягнули нас в еті європейські рамки!”

Власне, із паном Потебеньком доповідачі ПАРЄ також зустрічалися. Говорить Ханне Северінсен:

Ми хочемо проведення незалежного розслідування у справі Гонгадзе , і я знаю, що в Кабінеті міністрів наразі існує намір провести нове дослідження як ДНК, так і самого убивства – його мотиві і часу здійснення. Ми все ще маємо надію, що це є можливим, але, я мушу зізнатися, ми отримали мало повних відповідей сьогодні вранці під час зустрічі із паном Потебеньком. Що стосується справи Александрова, то створюється враження, що, цілком можливо, мали вбити когось іншого. Але я думаю, що все-таки це убивство мусить нас непокоїти, оскільки надто багато журналістів було вбито останнім часом.

Доповідачі ПАРЄ вважають, що, зокрема, історія із загибеллю журналіста Олександрова ще не закінчена, як це намагаються подати представникам міжнародної організації у Києві. Справу ж Гонгадзе Ханне Северінсен назвала лише “верхівкою айсбергу”.

Крім зустрічі із Лесею Гонгадзе, у вівторок мала відбутись і у підсумку відкладена розмова із народним депутатом Єльяшкевичем у справі нападу на нього, нібито замовленого президентом України. Доповідач ПАРЄ Рената Вольванд повідомила, що перед Ген прокурором було поставлено питання: чому не розслідується справа Олександра Єльяшкевича. Також вона зауважила, що людина може мати право на підозру – про напад з політичних мотивів.

Під час зустрічей в Адміністрації Президента та інших офіційних установах доповідачі ПАРЄ піднімали питання і про введення в Україні інституту держсекретарів.

Говорить Ханне Северінсен:

Ми підняли питання системи державних секретарів, яку було введено нещодавно, оскільки ми боїмося, що ця нова структура буде насправді президентською структурою всередині уряду. Я знаю, що подання щодо цього було передано до Конституційного суду, тому ми почекаємо, що він скаже.

Основні ж думки доповідачів ПАРЄ скеровані на майбутні парламентські вибори в Україні. За їхньою прозорістю та демократичністю спостерігатимуть представники ОБСЄ – і їхні висновки будуть одними з визначальних важелів для ПАРЄ. Також відстежуватиметься рівноправність кожної з партій щодо присутності у мас-медіа – особливо державних.

Сприяти демократичним та прозорим виборам в Україні тепер є питанням принциповим для ПАРЄ – особливо на фоні президентських виборів у Білорусі, які Ханне Северінсен назвала чітко - катастрофою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG