Доступність посилання

ТОП новини

Хронологія терористичних актів проти американських установ за межами США


Хронологія терористичних актів проти американських установ за межами США

Прага, 12 вересня 2001 - Державний департамент Сполучених Штатів після учорашніх терористичних атак у Нью-Йорку і Вашингтоні розпорядився аби американські дипломатичні місії за кордоном в індивідуальному порядку вирішували, чи потрібно їм на якийсь час припиняти роботу.

Дотеперішні терористичні акти спрямовані проти американської держави здебільшого відбувалися за межами Сполучених Штатів.

І хоча, за кількістю людських жертв, їх важко порівнювати з нинішньою трагедією не лише американського суспільства, але й усього світу, все ж нагадаємо про основні терористичні акти, що були скоєні проти американських закордонних представництв протягом останніх 20 років.

18 квітня 1983 року терорист-камікадзе підірвав себе біля посольства Сполучених Штатів у столиці Лівану Бейруті. 63 особи загинули, з них 17 американців.

23 жовтня 1983 року у Бейруті шиїтський камікадзе підірвав вантажівку на території бази американських піхотинців. Загинули - 241 військовослужбовець Сполучених Штатів і 58 французів.

12 грудня цього ж року шиїтські екстремісти підірвали бомбу біля будівель посольств США і Франції в Кувейті. Загинуло 5 осіб, поранено 86.

20 вересня 1984 року – вибух автомобіля біля посольства США у Бейруті. Загинуло 16 осіб, 96 отримали поранення.

5 вересня 1986 року в аеропорту пакистанського міста Карачі четверо терористів захопили і протягом 16 годин утримували літак авіакомпанії «Пан-амерікен ейрлайнс», у якому перебувало близько 400 пасажирів. В результаті штурму літака пакистанським спецпідрозділом загинули 22 особи.

У листопаді 1987 року в американському госпіталі у Бейруті в результаті вибуху бомби загинуло 7 осіб і 37 отримали поранення.

21 грудня 1988 року в результаті терористичного акту відбулася катастрофа літака «Боїнг – 747» у районі Локербі (Великобританія). Літак летів із Лондона до Нью-Йорка. Загинуло близько 270 осіб.

13 листопада 1995 року загинуло 5 громадян США в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) в результаті вибуху автомобіля біля входу до штаб-квартири саудівської національної гвардії, де працювали американські консультанти. Понад 60 осіб отримали поранення.

25 червня 1996 року на базі військово-повітряних сил США поблизу міста Дахран (Саудівська Аравія) в результаті терористичного акту загинуло 19 американських військовослужбовців і поранено майже 400-от осіб.

7 серпня 1998 року в результаті вибухів біля посольств Сполучених Штатів у столиці Кенії Нейробі і столиці Танзанії Дар-Ес-Саламе загинуло 224 особи, з них 12 американців.

12 жовтня 2000 року в порту Адена (Ємен) в результаті терористисчної атаки на есмінець військово-морських сил США «Коул», загинуло 17 американських військовослужбовців.

І ось нинішня трагедія: терористичні атаки в Нью-Йорку, Вашингтоні, а також падіння літака в Пенсельванії. Остаточне число людських жертв від ціє наймасовішої терористичної акції в історії людства, очевидно, ще не скоро буде підраховано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG