Доступність посилання

ТОП новини

Відповідь терористам — не опуститися до їхнього рівня


Відповідь терористам — не опуститися до їхнього рівня

Прага, 14 вересня 2001 — Влада Сполучених Штатів Америки серйозно обмірковує можливість відплати за вівторкові терористичні акти — хоча ще не відомо напевно, кому саме. А в самій країні, та вже й за кордоном, наростають антиарабські й антимусульманські настрої. І політики, і незалежні спостерігачі попереджають: за нинішніх обставин головне — не втрачати розважливості й людяності і не опуститися самим на рівень терористів.

Сполучені Штати завдадуть обмежених воєнних ударів по тих, хто стоїть за терористичними нападами в Н’ю Йорку й Вашинґтоні, заявив заступник міністра оборони США Пол Волфовиц. Із усіх урядовців він виявився найвідвертіший: «Гадаю, річ не в тому, щоби спіймати тих людей і притягти їх до відповідальності, — а в тому, щоби знищити їхні пристановища, системи підтримки, покласти край державному заохоченню тероризму і терористів, – заявив він. – Очевидно одне: цього не досягти одним-єдиним воєнним ударом, який би він не був потужний. Цього не досягти й самими лише збройними силами — це робитиметься всіма ресурсами американської влади. Це буде кампанія, а не окрема акція».

Державний секретар США Колин Пауелл теж говорить про велике завдання, що постало не тільки перед Америкою: «Ми розбудовуємо сильну коаліцію, щоб дістатися до цих злочинців — а ширше кажучи, щоб дістатися до тероризму, де б він не був у світі. Це велике лихо — і не тільки для Сполучених Штатів, а й для цивілізації».

Сполучені Штати ще не вирішили, чи дійсно стоїть за нападами на Світовий торговельний центр і Пентаґон найперший підозрюваний — Осама бин Лядин, сказав міністр оборони США Доналд Рамсфелд.

Хоча наразі найбільше припущень свідчать саме за таку теорію, аналітики застерігають: терористична мережа навколо Осами бин Лядина настільки розрослася, що цілком імовірно, що він особисто може й не бути причетний до цих терактів.

Але спекуляції про арабські чи ширше ісламські корені останньої хвилі тероризму вже роблять своє. Президент Джордж Буш застерігає: до американців арабського походження, до мусульман треба ставитися з повагою, на яку вони й заслуговують; не можна вважати винним у терористичному акті кожного мусульманина — але по всіх Сполучених Штатах наростає хвиля антиарабських і антимусульманських почуттів, ба й фізичних нападів. А що слідство, як випадає, таки вказує на ісламських фундаменталістів, такі расистські настрої неминуче зростатимуть і далі, прогнозують американські психологи.

І французький політолог Домінік Мойзі попереджає: терористи можуть програти тільки тоді, коли народи об’єднаються проти них. Навпаки — терористи «виграють, якщо перетворять нас із відкритих, правових суспільств на Фортецю „Захід“. Ми можемо вижити, тільки коли залишимося такими, як ми є».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG