Доступність посилання

ТОП новини

Терористичний акт у Нью-Йорку і Вашінгтоні


Терористичний акт у Нью-Йорку і Вашінгтоні

Прага, 17 вересня 2001 – Західна преса продовжує відгукуватися на терористичні акти у Нью-Йорку і Вашінгтоні, а також на останні заходи Сполучених Штатів, спрямовані проти міжнародного тероризму. Оглядачі коментують можливість відплатного удару по базах терористів в Афганістані, де переховується Осама Бін Ляден – головний запідозрений в організації терористичних актів у США.

Коментуючи можливі відплатні акції Сполучених Штатів за останні терористичні акти, лондонська газета «Таймс» аналізує позицію Пакистану – можливого плацдарму для відплатних акцій проти афганського режиму й Осами Бін Лядена. Пакистан надає політичну і військову підтримку афганському режимові талібан. Якщо президент Пакистану Мушараф у цій складній ситуації відмовиться від співпраці з Вашінгтоном, він теж стане в обличчі відплатних акцій за прикриття й допомогу терористам. Якщо він погодиться співпрацювати, то може опинитися перед загрозою бунту з боку частини армії, ісламського клеру і вождів окремих племен, які вважають Осаму Бін Лядена героєм. Нині президент Мушараф мусить вибрати, пише газета. Підтримавши Америку, він може втратити свою посаду. Відмова від співпраці може означати ізоляцію й дезинтиграцію Пакистану, посилення вплвів ісламських мулл, конфронтацію з Індією і загрозу удару з боку США.

Газета «Уолл стріт джорнел» містить тим часом коментар відомого шахіста Гаррі Каспарова, який останнім часом досить часто виступає у західній пресі зі своїми відгуками на політичні події. Автор підкреслює, що нинішні трагічні події мали свій початок 10 років тому, після закінчення холодної війни, коли зовнішня політика Заходу була переорієнтована на утримання «регіонального балансу сил». Нині, після трагічних подій Сполучені Штати розмірковують відплатну акцію для зміцнення довір’я з боку громадськості. Але навіть фізичне усунення саудівського екстреміста Бін Лядена і його групи не забезпечить перемоги у війні проти тероризму, пише Каспаров. На його думку, будь-яка акція, яка не передбачатиме розміщення сил НАТО для арештів у Багдаді, Тегерані, Дамаску, Кабулі і в інших містах, де діють терористи і їхні помічники, буде зрадою пам’яті жертв (останніх терористичних актів).

У контексті останніх терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні французька газета «Ле Монд» критикує дотеперішню непослідовність США у зовнішній політиці. На думку авторів редакційної статті, Сполучені Штати не надали належної підтримки днями загиблому Масудові, який вів боротьбу проти режиму талібан в Афганістані, що надав притулок організаторові міжнародного тероризму Осамі Бін Лядену. Тим часом Саудівську Аравію, яка часто підтримує найекстремістичніші тенденції, Вашінгтон розглядає як союзника. На думку газети, якщо Вашінгтон бажає виграти війну проти тероризму, він повинен змінити свою близькосхідну політику і заручитися ширшою підтримкою з боку поміркованих арабських країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG