Доступність посилання

ТОП новини

Спільні військово-морські навчання ВМС України і Чорноморського флоту Росії


Спільні військово-морські навчання ВМС України і Чорноморського флоту Росії

Севастополь, 17 вересня 2001 - У понеділок в Севастополі розпочалися десятиденні спільні російсько-українські військово-морські маневри. Напередодні командувачі Чорноморського флоту Росії і Військово-морських Сил України виступили із заявою, в якій закликали своїх підлеглих до пильності.

У переддень спільних російсько-українських навчань "Фарватер миру-2001" командувачі і Військові Ради Чорноморського флоту Росії та Військово-морських Сил України закликали моряків обох флотів виявляти максимум відповідальності, дисциплінованості і пильності, а також забезпечити високу готовність зброї і бойової техніки.

Ці вимоги, як відзначається у спільному зверненні, обумовлені складністю та суперечливістю сучасної військово-політичної обстановки в регіоні і світі. Трагічні події у Сполучених Штатах Америки вразили увесь світ, і свідчать про те, що тероризм у будь-якому його прояві є серйозною загрозою миру і стабільності у 21 столітті, - мовиться у цьому документі.

Командування обох флотів висловило переконання, що особовий склад ВМС України і ЧФ Росії, усвідомлюючи всю повноту відповідальності за підтримку миру у регіоні, за безпеку південних кордонів двох держав, успішно виконає завдання миротворчих навчань.

Спільні російсько-українські маневри “Фарватер миру” проводяться уже втретє. Цього разу їхні масштаби дещо менші, аніж торік, але триватимуть вони аж 10 днів. У понеділок із Севастопольської бухти вийшли 6 бойових кораблів і 2 рятувальних буксири, які взяли курс до північно-західної частини Чорного моря. У маневрах також беруть участь 4 літаки, 4 вертольоти і близько 260 морських піхотинців двох флотів.

Як повідомив прес-центр ВМС України, темою українсько-російських навчань визначено проведення миротворчої операції із встановлення безпеки в зоні конфлікту. Військові моряки двох держав відпрацьовують єдині погляди на форми і методи проведення миротворчої операції, на керування силами під час її здійснення, узгоджують дії сил морської піхоти під час висадження десанту і створення зони безпеки, а також дії екіпажів кораблів і сил авіації на навчаннях з універсальної оборони плавзасобів під час виконання завдань миротворчої операції.

Другий етап, як планується, пройде на морському десантному полігоні в районі гори Опук на Керченському півострові і на базі оперативно-тактичного тренажера "Діалома" Чорноморського флоту Росії. Як стверджують військові джерела в Севастополі, у зв’язку з терактами в США, деякі деталі сценарію навчань змінено і запроваджено елементи антитерористичних заходів. Правда, деталі цих змін не повідомляються.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG