Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба з тероризмом відгукнеться на громадянських правах


Боротьба з тероризмом відгукнеться на громадянських правах

Прага, 17 вересня 2001 — Сполучені Штати Америки готуються до тривалої битви з тероризмом. Але чимдалі стає очевидно, що ця битва матиме й побічну жертву: країні, що так пишається своїм захистом громадянських прав, доведеться поступитися частиною їх…

Президент США Джордж Буш був відвертий, говорячи про завдання попереду — про боротьбу з тероризмом: «Я не задовольнюся символічним актом — наша відповідь має бути всеосяжна, невпинна й дієва. Ми маємо багато що зробити й багато про що попросити американський народ. Ми попросимо вас бути терплячими, бо конфлікт не буде нетривалий. Ми попросимо вас бути рішучими, бо конфлікт не буде легкий. Ми попросимо вас бути сильними, бо шлях до перемоги може бути довгий».

Після надзвичайних терористичних нападів США опинилися в новому світі, каже конґресмен Ричард Ґепгард: «Нам доведеться змінити рівновагу між свободою й безпекою. Ми не можемо відібрати громадянські свободи — але тієї відкритості й волі, що були раніше, вже не буде».

Оглядачі зазначають, що певного обмеження таких любих кожному американцеві особистих свобод не оминути: «Громадянам США без сумніву доведеться призвичаюватися, – вважає професор-міжнародник британського Ланкастерського університету Ґерд Ноннеман, – різноманітні дрібниці, разом узяті, вплинуть на них, і їм доведеться призвичаїтися до певної зміни способу життя».

Ці думки вже викликають у США дебати. Адже йдеться не просто про додаткові обшуки на летовищах чи частіші перевірки документів тощо — проблема коріниться в американській історії: американці не забули, як посеред істерії часів Другої світової війни було інтерновано тисячі невинних американських громадян японського походження; як на початку 50-х років минулого століття сотні людей було арештовано в антикомуністичному полюванні на відьом; як у 60-х чорні активісти ставали мішенню для переслідувань федеральних органів влади. Чи не буде й цього разу повноваження цих органів розширено на шкоду правам особи?

А розширення вже не за горами. У Конґресі на терміновому розгляді перебуває ціла низка пропозицій — починаючи від збільшення прав правоохоронних органів перехоплювати телефонні розмови чи електронні контакти підозрюваних у тероризмі.

Деякі моменти стосуються й не тільки США: скажімо, пропоновано змінити практику Центрального розвідувального управління, яка вимагала обов’язкової згоди «згори», перш ніж вербувати агента, що є порушником прав людини в своїй країні. Іще одна з пропозицій — розширення можливостей для американських правоохоронців затримувати іноземних громадян.

Для посилення боротьби з тероризмом зараз переглядаються всі американські закони й інші акти, повідомив державний секретар США Колин Пауелл. Всі — включно з указом тодішнього президента Джералда Форда від 1976 року, який забороняв американцям брати участь у влаштуванні замахів чи самих замахах на іноземних діячів; тепер його теж може бути скасовано.

Американські законодавці обіцяють, що порушень громадянських свобод у США вони не допустять. І експерти з тероризму теж висловлюють думку, що американський уряд може здійснити заходи попередження й відплати, не напружуючи занадто свободи вдома і взаємини з закордоном.

А коментатори додають, що американці можуть пристати на деякі обмеження — але до певної межі: вони ніколи не підкоряться будь-чому, що нагадувало б поліційну державу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG