Доступність посилання

ТОП новини

Міст “Крим – материкова Україна”


Міст “Крим – материкова Україна”

Сімферополь, 18 вересня 2001 - Скільки було галасу про те, що Леонід Грач збудує гігантський міст з Криму в Росію, а й за два роки віз там же – на узбережжі Керченської протоки. Тим часом майже непомітним у засобах масової інформації автономії пройшов факт запуску в експлуатацію нового сучасного мосту через Чонгарську протоку – з Криму до материкової частини України.

Дорога через Чонгар – один з двох шляхів, що веде з Криму на материкову Україну. Перший – через Перекоп – відомий з давніх часів. Чонгарська ж протока до 50-х років минулого століття була природною перешкодою, а тепер вже понад 40 років міст через неї з’єднує Кримський півострів із Херсонською, Запорізькою, Донецькою та іншими східними областями України. А днями тут урочисто було відкрито новий сучасний міст через Чонгар. Про значення цієї події свідчать слова прем’єр-міністра Криму Валерія Горбатова, який прибув на ці урочистості. Міст він назвав “північними воротами Криму”, а його будівництво, яке тривало з 1992 року – “найголовнішою будовою автономії за останні роки”.

За словами кримського прем’єра, ця подія має величезне економічне і політичне значення для автономної республіки. Тим більш дивно, що на відкриття нового мосту не прибув голова Верховної Ради АРК Леонід Грач, який полюбляє перерізати стрічки. Втім, місцеві журналісти знайшли своє пояснення: спікерові просто не хотілося відповідати на неминучі запитання представників засобів масової інформації про долю іншого мосту – через Керченську протоку.

Більше двох років тому Леонід Грач спільно з московським мером Юрієм Лужковим заявили про початок побудови гігантського транспортного переходу, який зв’яже Крим та Кубань. Але за час, що минув, сторони лише спромоглися заснувати Закрите акціонерне товариство “Керченський міст” і домовитися про реконструкцію поромної переправи з українського порту Крим до російського порту Кавказ. Ні економічних, ні технічних розрахунків переходу досі немає. Як і немає остаточного рішення, що ж це буде – міст чи тунель.

Політичні опоненти комуніста Грача дедалі частіше критикують спікера, говорячи про його дешевий політичний популізм і використання зрозумілого потягу кримських етнічних росіян до своєї історичної батьківщини у власних корисливих цілях. Поки що Леонід Грач мовчить. Проте, може таке бути, що ближче до виборів він знайде якогось “ворога народу”, через котрого історичний міст “Україна-Росія” через Керченську протоку досі не збудовано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG