Доступність посилання

ТОП новини

Якими будуть стосунки між Лукашенкою та Кучмою після виборів у Білорусі?


Якими будуть стосунки між Лукашенкою та Кучмою після виборів у Білорусі?

Мінськ, 18 вересня 2001 - Мінські спостерігачі вважають, що два президенти будуть, як і раніше, часом засуджувати один одного, але одночасно визнавати себе легітимними лідерами двох держав і допомагати на міжнародній арені.

Напередодні виборів президента Білорусі, які відбулися 9 вересня й результати яких не визнав Захід, Аляксандр Лукашенка дав інтерв’ю CNN, де заявив, що він не один такий у Східній Європі.

"Я завжди кажу нашим американським та європейським колегам: назовіть країну - нехай це буде Росія, Україна чи Польща, - яка може служити моделлю для виборів тут", - сказав президент Лукашенка й додав, що міг би провести вибори за російським зразком, але цього західні політики нібито від Мінська не хочуть: "Вони лише посміхаються та кажуть: ні, ні, ні", - заявив Лукашенка.

Будь-якого прізвища цих західних політиків він не згадав, як не згадав і Україну з Польщею, які теж не можуть бути для нього моделлю виборів.

Але приїзд українських лівих політиків - Петра Симоненка, Наталії Вітренко та інших, які в один голос казали, що саме в Білорусі існує справжня демократія й білоруські вибори були значно кращими за вибори президента України, - зробили непотрібними заяви Аляксандра Лукашенка на українську тему. Вигідні йому ствердження українських лівих часто показувало й показує Білоруське телебачення. Воно також постійне пропагує думку, що життя в Україні значно гірше, ниж у Білорусі, що всі українці жебраки й що в Білорусі було б те саме, якби не Лукашенка.

На цьому тлі цікавими є взаємини Леоніда Кучми та Аляксандра Лукашенки. Останній почав примати поздоровлення вже наступного дня після виборів, тобто 10 вересня, і першим його поздоровив російський президент Владімір Путін, хоча місія ОБСЄ в Мінську вже заявила, що вибори в Білорусі не може бути визнано свободними та справедливими. Україна спочатку в особі свого міністра закордонних справ Анатолія Зленка заявила, що дочекається принаймні офіційних результатів виборів та висновків ОБСЄ. Проте 12 вересня, наступного дня після терористичних актів у Нью-Йорку, відбулася телефонна розмова Леоніда Кучми з Аляксандром Лукашенкою.

Український президент нарешті поздоровив свого білоруського колегу з перемогою на виборах, а також поінформував про підсумки Ялтинського саміту Україна - ЄС та ялтинську ж дискусію про ситуацію в Білорусі. Саме в Ялті верховний представник Європейського Союзу Хав’єр Солана заявив, що Європа не визнаватиме результати білоруських виборів, а значить, і Лукашенку легітимним президентом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG