Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Македонiї продовжує дебати про внесення змiн до конституцiї, а вiйськовослужбовцi НАТО готуються розпочати завершальний етап операциї “Головнi жнива”


Парламент Македонiї продовжує дебати про внесення змiн до конституцiї, а вiйськовослужбовцi НАТО готуються розпочати завершальний етап операциї “Головнi жнива”

Бєлград, 19 вересня 2001 – Сесiю парламенту Македонiї, на якiй обговорюється внесення змiн до конституцiї, буде продовжено у четвер. Частина слов’янських депутатiв вимагає призначення референдуму про проект нової конституцiї. Албанцi наполягають на тому, що референдум не потрiбний, оскiльки про конституцiйнi змiни досяли домовленостi лiдери чотирьох найбiльших партiй. Призначення референдуму, зокрема, вимагає партiя прем’єр-мiнiстра Любча Георгiєвського, в якiй є чимало екстремiстiв. Вони виступають проти поширення прав албанцiв, насамперед коли йдеться про їхню участь в полiцiї. Екстремiсти, також, не хочуть нi чути про це, щоби албанська мова стала офiцiйною. Македонськi екстремiсти намагаються полiтично використати недавнi терористичнi напади на Америку. Вони стверджують, що албанськi повстанцi пов’язанi з iсламськими фундамнеталiстами. Посилаючися на розвiдковi джерела, щоденна газета “Дневнiк” надрукувала обширний матерiал про цi зв’язки. В ньому мовиться, що Нацiональна визвольна армiя отримала вiйськову та фiнансову допомогу вiд iноземних iсламських органiзацiй та що окремi повстанськi командувачi пройшли вiйськовi й релiгiйнi навчання в арабських країнах. “Дневнiк” пише, що албанський ходжа в селi Слупчане в проповiдях закликав албанцiв до джiхаду, тобто святої вiйни проти слов’ян. В матерiалi зазначається, що до Македонiї через Косово прибула щонайменше одна група iноземних бойовикiв пов’язаних з Усамою бiн Ладеном. В матерiалi не подаються жоднi докази цих тверджень. Представник НАТО у Скоп’є Марк Лейтi заявив, що немає даних про присутнiсть чужинцiв в повстанських вiддiлах.

Пiдроздiли македонських збройних сил у вiвторок без боротьби деблокували села Ратає й Жiлче, якi кiлька днiв були в оточеннi повстанцiв. В селах є кiлькасот слов’янських бiженцiв з околиць, контрольованих албанцями. Речник НАТО заявив, що перемир’я в цьому районi неподалiк Тетова порушила македонська полiцiя.

Обставини в другому кризовому районi, в околицях Куманова, тим часом стабiлiзуються. Вже згаданий речник НАТО сказав, що пiдроздiли альянсу готуються уже на цьому тижнi розпочати третiй етап роззброєння албанських повстанцiв. До 26 вересня, коли має завершитися операцiя “Головнi жнива”, бiйцi Нацiональної визвольної армiї повиннi здати решту з-помiж 3300 одиниць зброї. Полiтичну ситуацiю в країнi потрясає скандал у зв’язку з пiдслухуванням телефонних розмов Бранка Црвенковського, лiдера Соцiал-демократичної партiї, котра виступає за проведення мирної угоди. Црвенковський в цьому звинувачує мiнiстра полiцiю Владу Бучковського, який оприлюднив подробицi розмов лiдера соцiал-демократiв з Арбеном Джаферi, головою Демократичної партiї албанцiв. Бучковський очолює екстремiстiв. Вiн нещодавно заявив, що силовi структури змiнять ставлення до албанцiв коли з країни вiдiйдуть їхнi захисники, тобто пiдроздiли НАТО.

Поки парламент не ухвалить проект нової конституцiї, Македонiя буде ближче до нових конфлiктiв нiж до тривалого миру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG