Доступність посилання

ТОП новини

Афґаністан – шура, підготовка до «священної війни»


Афґаністан – шура, підготовка до «священної війни»

Прага, 19 вересня 2001 – До закінчення терміну американського ультиматуму Талібану залишилися лічені години. Виглядає, що талібський уряд не збирається видавати Усаму бін Ладена Сполученим Штатам і готовий до оголошення «священної війни» Америці у разі військових ударів американських спецпідрозділів по Афґаністану.

Збори Вищої ради релігійних діячів Афґаністану відкрилися сьогодні в Кабулі. На них розглядаються питання оголошення джигаду (священної війни за віру) Сполученим Штатам Америки у випадку їхнього нападу на Афґаністан. І про видачу Усами бін Ладена, котрий є нині головним підозрюваним в організації терактів в Нью-Йорку та Вашінґтоні.

На відкритті шури було проглошено звернення духовного лідера афґанського руху Талібан мулли Мохаммада Омара. У зверненні відзначається, що вимога про видачу Усами бін Ладена один із приводів ворогів Афґаністану щоб розправитися з рухом талібів. Мулла Омар також відзначив, що перед видачею бін Ладена Талібан наполягає, щоб докази його вини були передані у Верховний суд Афґаністану або релігійним діячам трьох ісламських країн. «Ми переконані і запевняємо весь світ, що ні бін Ладен, ні хто-небудь інший, не міг використати територію Афґаністану проти кого б там не було»,- підкреслено у зверненні мулли Омара.

Керівництво Талібану закликало своїх громадян готуватися до «священної війни» у випадку американського нападу. Таке ж гасло проголосили у своєму релігійному розпорядженні віруючим мусульманам країни й релігійні верхи Пакистану. Повідомляється також, що на 21 вересня в цій країні призначено масові демонстрації на підтримку Афґаністану і конференцію під гаслом «Смерть Америці».

Агенства також повідомляють про жорстокі бої між військами талібів та Північним альянсом. Сьогоднішня атака талібів в північній провінції Тахар виявилася не вдалою. Спостерігачі вважають, що ситуація на цьому фронті може раптово змінитися у разі, якщо США і країни НАТО завдадуть «караючого удару» по талібах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG