Доступність посилання

ТОП новини

Світова економіка входить у спад, який прискорила терористична атака у США


Світова економіка входить у спад, який прискорила терористична атака у США

Прага, 19 вересня 2001 ― Економіки Сполучених Штатів, Європи та Японії – головні двигуни світового розвитку, одночасно уповільнюють свої оберти. Терористична атака на США не спричина світовий спад, але прискорила його, говорять оглядачі. На їхню думку, спад зупинити ще можливо, але для цього світ не повинен покладатися лише на Сполучені Штати, але діяти спільно.

Авіаційний гігант Америки, компанія Боїнґ, оголосив, що до кінця наступного року він звільнить від 20 до 30 тисяч своїх робітників. Перед тим декілька американських авіакомпаній оголосили, що вони звільнять билзько 30 тисяч працівників, а разом у авіаційній індустрії роботу втратить майже сто тисяч людей. Експерти очікують, що це – лише початок економічного спаду в Америці, який підштовхнула терористична атака на Сполучені Штати.

Найгірше для світової економіки на думку експертів, є те, що справа уже йшла до спаду і перед атакою, при чому одночасно у всіх найбільш індустріально розвинтих країнах світу. Японія переживала четвертий спад за останнє десятиліття, а в Європі зростання було ледь помітним.

«Вперше з початку 80х років провідні економіки світу переживають синхронізоване уповільнення розвитку», мовиться у проекті звіту Міжнародного Валютного Фонду про стан світової економіки. Економічний оглядач британського ділового часопису Файненшиал Таймс, Мартін Вольф, говорить, що головних причин нинішнього спаду було три: різке зростання цін на нафту минулого року, жорсткіша монетарна політика провідних центральних банків, та зміна настроїв в оцінці компаній, що займаються розвитком так званих високих технологій.

Терористам вдалося підштовхнути Сполучені Штати, і з огляду на їхню провідну роль, весь світ, до економічного провалля, вважає економічний оглядач британського щоденника, і додає, що надії на швидке пожвавлення економіки гаснуть при думці про можливий початок військових дій. Тепер інвестори відкладатимуть свої рішення, поки ситуація не стане яснішою, а звільнення, як ті, що вже почалися у авіаційному секторі США, стануть частішими.

З огляду на те, що головні сумніви зараз пов’язані з політикою США, ключове місце за кермом світової еконміки, на думку оглядача Файненшиал Таймс, зараз належить Європі. На неї зараз лягає глобальна відповідальність, вважає Мартін Вольф. Європа має уникнути паніки, стати осередком економічної стабільності та координатором нового світового зростання. Однак якою б не була рішучість європейських лідерів взяти на себе цю роль, їм може бути складно переконати інвесторів та споживачів, що саме зараз час вкладати гроші, адже ніхто не знає, де буде наступний удар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG